28.8 C
София
сряда, 29 юни 2022 г.

Жените на Бобокови – от миски до меценати на изкуството

Братята Пламен и Атанас Бобокови са най-заможните русенци, а според запознати са и сред топ 10 на богаташите в България. Дълги години успяваха да се опазят от полезрението на медиите. Собствениците на „Приста ойл“, „Монбат“, винарска изба „Левента“ и „Арена Русе“ обаче попаднаха в ареста и в момента срещу тях се води разследване за фиктивен износ на опасни отпадъци към Германия, както и за укриване на данъци в особено големи размери.

Двамата братя са пълни единомишленици по отношение на бизнеса си, но вкусовете им към жените са тотално различни. По-малкият – Пламен, е щастливо женен от години за пловдивчанката Христина, завършила Математическата гимназия с отличен. Въпреки че рисува от малка и мечтае да следва архитектура, в крайна сметка записва журналистика. После се влюбва в мъжа си, ражда три деца и оставя на заден план професионалната си реализация. Христина отчасти намира поле за изява, защото участва в семейната фондация „Братя Бобокови“, която има за цел да изследва, опазва и съхранява културното наследство на България. Освен това красивата пловдивчанка участва и в арт фондация „Процес-Пространство“. Тя е израснала с изкуство, защото баща й е бил музикант в театъра в Пловдив, а баба й по бащина линия е била актриса в Народния театър, която обаче се връща под тепетата заради мъжа си.

„Мис България Вселена 2003“ успя да разведе по-големия брат Атанас, но не успя да стане г-жа Бобокова.

Брюнетката с интереси в областта на изкуството организира всяка година арт фестивал, в който представя съвременни художници и творци от цял свят. Самата Христина е почитател на Ода Жон – живеещата в Париж българска художничка Михаела Дановска, която преди две години скандализира културните среди, като направи пърформанс „Вечеря – натюрморт“ в НХГ. Тогава родни интелектуалци бяха обвинени, че плюскат в храма на изкуството, а Боил Банов отсече: „Цензурата свърши преди 30 години“. Освен това г-жа Бобокова адмирира творбите на Бистра Льошавалие, Недко Солаков, Кокимото, който всъщност е Калоян от Варна. В свободното си време Пламен и Христина обожават да пътуват до екзотични местенца. Последното им пътуване е през есента на миналата година до Парагвай.

Докато артистичната Христина е изцяло отдадена на семейството си и с Пламен са сред щастливите двойки, успели да съхранят брака си през годините, то семейството на по-големия Атанас изобщо не е за пример. Преди 17 години той се увлича по блондинка, която има амбициите да прави кариера, и заради нея се развежда. Това е Ива Титова, която впоследствие стана „Мис България Вселена 2003“. В светските среди тогава упорито се говореше, че титлата й е подарък от влюбения до уши бизнесмен.

Дъщерята на Атанас Бобоков от първия му брак – Адриана.

Заради красавицата Атанас не само зарязва семейството си и дъщеря си Адриана, а и се мести в София въпреки неодобрението на брат си. В крайна сметка връзката се разпада и Ива така и не става г-жа Бобокова. Тя излиза от светлината на прожекторите и без много шум преди няколко години се омъжва за бизнесмена Николай Стоев.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html