28.8 C
София
сряда, 29 юни 2022 г.

Какво му е историческото на полета на ракетата на Илон Мъск    

 

Явор ДАЧКОВ

 

Понеже космосът, македонският въпрос и народната музика никога не са ме вълнували и не ги следя, което не означава, че са маловажни, а само, че са ми скучни, чак онзи ден разбрах, че историческото на полета на ракетата на милиардера Илон Мъск е, че Щатите догонили руснаците в днешната космическа надпревара, защото от много години за пръв път качили хора в международната станция, на която руснаците ходят от години на всеки три месеца. Паднах, като разбрах, че американците с историческия полет били посрещнати горе от руснаци, които ги приветствали с радост и в добро разположение на духа. Добре, че и “Делю хайдутин”, който се рее безцелно в открития космос от 1977 г. не е бил с тях, защото умните и красивите съвсем нямаше да понесат гайда с народна носия в добавка към презрените руснаци. Полупияните руснаци с москвичите, водките и сельодките, както си ги представят днешните български антикомунисти от градски тип.

Оказа се, че те от години са изпреварили Щатите в космическата надпревара. Явно затова и родната снобария от така наречената десница много се прехласна по американския полет тези дни и

 

не обели дума за руската му част.

 

Факт, който не бе широко разпространен в медиите. Те предпочетоха да наблегнат на американския подвиг, сякаш годината е 1960 и хора излитат за първи път в околоземната орбита. И то американци преди Гагарин. Дни наред западните и родните медии представяха полета на Crew Dragon като изключително събитие, непознато в човешката история и като с машина на времето ни върнаха 60 години назад. Оказа се, че ексклузивното значение на този полет било, че е частен (нищо, че държавата е наливала стотици милиони по проектите на Мъск) и отварял вратите към свободни полети в космоса, които ни очакват в бъдещите десетилетия. Само не знам дали за Марс карантината заради Ковид-19 ще важи до тогава.

 

Има нещо налудничаво в тази еуфория по изстрелването

 

в космоса, докато стотици милиони души са затворени по стаите вкъщи, защото ги е страх ближният да не кихне. Хубава моментна снимка на психическото състояние на човечеството, докарано дотук от телевизионни облъчвания, политическа демагогия, интернет и “новини”. Впрочем кампанията за американците в Космоса приличаше на пропагандата от студената война, когато СССР натриваха носа на САЩ и обратното – като се надпреварваха кой по напред и далеч ще стигне в пустотата на открития космос, Луната, Марс, Юпитер и Венера. Сякаш, за да избягат възможно най-далеч от вътрешната си пустота. Експанзията на прогреса е правопропорционална на вътрешния дефицит на дух, смисъл и живот. И в Космоса хората няма да могат да избягат от себе си, затова и следващата стъпка е да започват да се заместват с изкуствен интелект. Това е описано много подробно от писателите фантасти и антиутописти още през миналия век и поради тази причина темата за Космоса и човешките подвизи из черните дупки никак не са ми интересни. Особено на фона на масовото полудяване от един сезонен, не особено опасен, макар и непознат вирус и

 

тоталната модерна безпомощност пред страха от болката

 

и смъртта. Чоран беше казал, че хиляда години войни изграждат Запада, а един век психология го съсипва. Днес сме свидетели точно на това. На масов психологически срив, предизвикан от дълго и грижливо насажданата либерална идея, че днешният човек-консуматор е венецът на хранителната верига, а щастието, здравето и безсмъртието му се дължат. Длъжен е да ги практикува и на Марс. Това ми се вижда гигантска глупост. И, ако само преди тридесет години имахме илюзии за така конструирания свят, сега това е невъзможно. Мета посланието (а не медицинските параметри) на коронавируса бе именно в тази посока – в опомнянето, прибирането, смирението и опита да видим отстрани какво представляваме и колко е крехка нашата природа. Духът расте навътре, беше казал един мъдър човек. Мисля, че външната експанзия, манията за величие, завладяване и могъщество са точно обратното на онова, което си струва да развиваме и да търсим.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html