26.8 C
София
четвъртък, 7 юли 2022 г.

Полша плаши „Газпром“ с глоба от 50 млн. евро

Полският антимонополен регулартор е започнал дело срещу руския газов гигант „Газпром“, защото не е предоставил информация в рамките на разследването във връзка с газопровода „Северен поток 2“ и липсата на сътрудничество, съобщиха от ведомството.

Глобата, която „Газпром“ може да получи, може да достигне до 50 млн. евро, „независимо от последиците от производството“.

През 2018 г. полският регулатор повдигна обвинения срещу шест компании за финансирането на строителството на „Северен поток 2“ без съгласието на директора на регулатора. Компаниите са „Газпром“, швейцарската Engie Energy, холандската Uniper, OMV, Shell и Wintershall. В началото на тази година ръководителят на регулатора е поискал от „Газпром“ предостави договори, сключени от дъщерна компания на „Газпром“ с другите компании, участващи в производството, но не ги е получил.

Руският газов гигант не е единствената комапния, която не е съдействала. Миналата година Полският антимонополен регулатор наложи глоба в размер на 172 млн. евро на Engie Energy, която не е предоставила информация на комисията.

Проектът за газопровод „Северен поток 2“ предвижда изграждането на два тръби с общ капацитет 55 млрд. куб. метра годишно от крайбрежието на Русия, по дъното на Балтийско море до Германия.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html