28.8 C
София
сряда, 29 юни 2022 г.

Сватба по време на коронавирус – мисията възможна!

Появата на коронавируса изненада неприятно всички влюбени, които бяха планирали сватби през пролетта и лятото. Със забраната да се събират много хора на едно място бъдещите младоженци трябваше спешно да решат как да отпразнуват встъпването си в брак. „И ние бяхме в цайтнот, защото се оказахме един от най-засегнатите сектори от малкия и среден бизнес“, казва Ани Алексова, собственик на сватбена агенция и мениджър на открито пространство близо до София. „В момента не работим, но очакваме в началото на юли първите си клиенти в условията на коронавирус“, допълва тя. По неофициални данни около 50% от планираните тържества се отлагат за следващата година, около 40% – за края на лятото и само 10% се отказват от идеята да събират роднини и приятели на купон.

„Сключихме брак, защото очакваме бебе, но вместо в тържество решихме да инвестираме парите в екскурзия, която ще си направим само двамата. А и в момента не е много разумно да харчим всичките си спестявания“, споделя 34-годишната Даниела Йорданова.

Но дори и по време на коронавирус сватбените купони са възможни. Разбира се, можете да отложите празненството за времето, в което вирусът, побъркал целия свят, не си отиде окончателно, но никой не се наема с прогнози кога ще се случи това. Много бъдещи младоженци отлагат датите си за септември и октомври, но пък в този период е възможно да се появи втора вълна на вируса. Затова, ако не ви се чака и искате подобаващо сватбено тържество, правилният избор е купон под открито небе. Бъдещите младоженци могат да наемат т.нар. градини – това са обособени пространства в близост до града, където има всички условия да се организират празненства. Освен огромната площ има и друг бонус – заради отдалечеността от населените места няма ограничения за вдигането на шум.

Градините са достатъчно обширни, за да може да се спази изискването разстоянието между масите да е поне 2 метра, а на маса да не се настаняват повече от 4-ма души, освен ако не са едно общо домакинство. „Ще разчитаме на собствената съвест на гостите, че настанените на една маса наистина са едно домакинство. Другият вариант, който обсъждаме с младоженците, е да подписват декларация, че носят отговорност за гостите си“, казва Ани Алексова. Най-често влюбените се притесняват за възрастните си роднини, които могат да попаднат в близък контакт с друг човек, евентуално носител на вируса. Този проблем също може да бъде решен с наемането на открито пространство за тържеството.

Площта дава възможност да не се налага съкращаване на броя на гостите, защото за всеки ще има достатъчно място за настаняване. Освен това могат спокойно да се отделят по-възрастните от по-младите, като се оформят два сектора. Градините за тържества разполагат и с гигантски мобилни шатри, които се затварят при лошо време, а при хубаво служат за сянка.

Дансингът също е достатъчно обширен, така че дори всички гости да станат да танцуват, ще може да се спазва т.нар. социална дистанция, без това да влияе на настроението и атмосферата. „Единственият проблем, който аз виждам в случая, е, че гостите ще трябва да се откажат от традиционното за почти всяка сватба българско хоро“, споделя Ани Алексова. Всъщност няма нито един задължителен ритуал в българските сватби, всичко е в зависимост от желанието на младоженците. Има сватби, на които се спазват всички традиции – като чупене на питка над главата на булката, захранване с парче от нея и мед, ритане на менче за гадаене пола на бъдещото потомство, сваляне на жартиера на булката с уста, поздравяване на гостите по масите. Спазването на тези обичаи обаче изисква близък контакт и затова младоженците ще трябва да се откажат от тях. Има обаче и много двойки, които намират подобни ритуали за остарели и не се придържат към тях. За тях съвсем няма да е проблем да организират сватбата си дори и по време на коронавирус, тъй като новите изисквания няма да нарушат веселбата.

Хвърлянето на булчинския букет лесно може да се трансформира и изпълни по начин, който да не кара неомъжените девойки да се струпват една върху друга.

За да може и гостите, и домакините да се чувстват спокойни, специалистите в организиране на сватбени тържества са подготвили достатъчно количество дезинфектанти, както и указателни табели, които напомнят какви са правилата.

Кетъринг фирмите, които осигуряват храната и напитките, също се адаптират към новите условия на работа и спазват всички норми за хигиена. Обслужващият персонал работи с ръкавици, които се дезинфекцират често, както и с маски, които се сменят на всеки час и половина. Използват се индивидуални прибори за хранене, предварително старателно дезинфекцирани, но на разположение има и пластмасови за еднократна употреба, в случай че има по-предпазливи сред приятелите и роднините. По същия начин стои и въпросът с използването на платнени салфетки – могат да се заменят с хартиени.

Тъй като вече няма забрана цветните борси да работят, флористите могат да подготвят всякакви букети и украси.

Ако сте сред тези, които държат да сключат брак точно сега, то това е напълно възможно. Обредните домове продължават да записват желаещи, но заради мерките за сигурност ритуалът е променен. Забранено е събирането на роднини и приятели, в залата се допускат само кумовете. Разрешено е да присъства и фотограф. „Менделсон“ звучи на запис, няма живо изпълнение. Няма церемония по поставяне на халки и пиене на шампанско. Носенето на маски е задължително за всички. В края на церемонията обаче длъжностното лице казва, че младоженецът може да целуне булката без маска, но това не е задължително.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html