16.8 C
София
понеделник, 27 юни 2022 г.

Егати Америката, щом „Отнесени от вихъра“ са й проблем

Кристина ПАТРАШКОВА

Нейчо Неев е енергетик от „Кремиковци“ и вицепремиер от кабината Любен Беров през 90-те години, но когото се приписва крилатата фраза „Егати държавата, щом аз съм й вицепремиер“. По същата логика днес може да се каже: „Егати Америката, щом „Отнесени от вихъра“ е проблем в битката с расизма“. Как иначе да си обясним, че стрийминг платформата HBO Max премахна известния филм с награди „Оскар“ от достъп. Каналът отбеляза, че редица сцени на лентата от 1939 г. с незабравимите Кларк Гейбъл и Вивиан Лий носят неприемливо „расистко“ послание, според което тъмнокожи може и да живеят добре.

Преди 1989 година в България властва социалистическият реализъм – литературен стил, който налага идеите на комунизма. Според неговите клишета положителният герой трябва да е работник, колхозник, комбайнер, партиен секретар, тъкачка, кранистка или доячка с рекордни литри млеконадой на ден. Подобен персонаж дърпа конците във всеки роман, пиеса или филм като контрапункт на идеологическия враг – наследник на буржоазен род, нехранимайко, недай си боже хубавица с неустойчив морал, която мрази труда, но обича удоволствията.

Клишето е желязно и всяко отклонение от него се обявява за саботаж срещу управляващите. Авторите могат само да намекнат, че не са съгласни с властта, като промъкнат някоя двусмислена реплика в пиеса или заложат на интелигентността на зрителите и читателите, които да се досетят, че авторът пише едно, а мисли друго. Такъв е случаят с един от последните театрални текстове на Йордан Радичков „Образ и подобие“, който излиза през 1986 г. Пиесата разказва за побягналия крал Ричард, който разменя кралството си за коня на един прост селянин. Тогавашната власт намира ирония в образа на Радичковия селянин, който обичал да се „фотографирва“ – известна слабост на Тато. В резултат на това пиесата излиза в списание „Съвременник“ със значителни съкращения и липсващи пасажи. Същият вариант е използван в постановката на режисьора Младен Киселов през 1990 г. Това е само един от примерите за социалистическата политкоректност в годините на Живков, която продължава цели 40 години. През 2020 тя се превръща в новата мода в Америка след смъртта на тъмнокожия Джордж Флойд, последвана от вълна от антирасистки протести, гарнирани с вандалщина и чисто криминални прояви на хаос. Няма спор, че хората трябва да имат равни права, а достойнството на всеки различен да бъде зачитано. Завладяното от либерални идеи общество обаче постепенно попадна в собствения си капан – да налага клишета за поведение, които все засягат нечии интереси. Това пък превръща битката срещу расизма в лицемерие. Тя започва все повече да прилича на борбата на комунистическите идеолози срещу буржоазния морал.

Освен че HBO Max премахна „Отнесени от вихъра“, други платформи също спряха достъпа до сериали, които биха могли да бъдат заподозрени в расистка насоченост като „Ченгета“ или „Малка Британия“. Епизод на ситкома „Фолти Тауърс“ бе свален от платформата на Би Би Си UKTV, защото съдържал „расистки обиди“. „Германците“, пуснат през 1975 г., вече не е наличен, защото кметът на града използва обиден език за отбор по крикет от Карибските острови.

Връх в политкоректността в Холивуд достигна създателката на „Приятели“, която се ожали, че в сериала няма цветнокожи актьори. „Ако знаех това, което знам днес, щях да взема много различни решения“, казва Марта Кауфман и човек се чуди в кой свят е живяла и как е създала хитовия сериал, като не е била наясно какво се случва в обществото. В интервю от миналата година Дейвид Шуимър, който изпълнява ролята на Рос от поредицата, дори предложи да се направи римейк с чернокожи главни актьори или с азиатци. Да не повярваш как „Приятели“ с всички тези идеологически грешки се превърна в най-успешния ситком в историята на телевизията с 10 сезона, излъчени между 1994 и 2004 г.

Модата за налагане на правилни позиции в Щатите стартира преди 5 години, когато издателите там започнаха да наемат читатели, които да определят дали дадена книга е политнекоректна или обидна за определени малцинства. Последва масова подмяна на познати образи с техни политкоректни версии като жена Железен човек, латино Спайдърмен, афро Хърмаяни и т.н. Политкоректността достигна такива нива, че е абсурдно да си представим как днес бихме могли да видим трагедията на мавъра Отело, разкъсван между любовта и ревността. Да не говорим за „Чичо Томовата Колиба“ от Хариет Бичър Стоу, в която също е възможно някой да провиди възхвала на робството.

Преди 1989 година страните от Източна Европа преживяха тази културна подмяна в изкуството, когато положителни герои можеха да бъдат само работници и в никакъв случай богати наследници, лентяи и почитатели на западните ценности. Изключваше се всяка многопластовост и възможност да възприемаш света в различни от черно-белите нюанси. Сега роман, пиеса или филм на Запад се обявяват за прогресивни единствено ако носителите на нравственост са цветнокожи или хора с различна сексуалност. Класовият принцип на социализма се подменя с политкоректния на либералните общества. Разликата се открива трудно.

Слава богу, че куп авторитетни културни дейци в Щатите, включително афроамериканци, пуснаха призив в социалните мрежи против откровената културна чистка, наричайки я имитация на борба с расизма. Малоумно е някой да си въобразява, че изтриването на 80-годишен шедьовър като „Отнесени от вихъра“ ще помогне по някакъв начин за разрешаване на съществуващите проблеми с расизма. Още повече че в тази творба има много пластове, които са изключително полезни за осъзнаването защо и кога расовото различие се превръща в проблем. Днешните смели борци за правата на хората удобно забравят, че именно за ролята си в „Отнесени от вихъра“ за първи път в историята получава „Оскар“ чернокожата актриса Хети Макданиъл.

Този факт е удобно забравен в името на политкоректността. Която достига до извращението талантливата британска писателка Джоан Роулинг да бъде демонизирана, защото се обяви за жена. Може да не е политкоректно, но половете съществуват. И слава богу. Защото иначе нямаше да ни има на този свят.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html