19.9 C
София
неделя, 3 юли 2022 г.

Мъжът на Екатерина Захариева проектира дома на Плевнелиев

Едва ли има човек в България, който да не е разбрал, че мъжът на Екатерина Захариева – Ангел Захариев, е проектант на скандалната подпорна стена на Алепу. Противосвлачищното съоръжение, което повече прилича на хотел, разбуни духовете през последните седмици, а новината, че съпругът на вицепремиера е замесен в проекта, наля още повече масло в огъня. Нито архитект Захариев, нито жена му обаче се смутиха от ситуацията, а той започна яростно да брани проекта си. Преди да стане архитект на твърде странната подпорна стена, съпругът на външната министърка вече е натрупал богато портфилио, пълно със сгради и проекти, далеч по-впечатляващи от тази на Алепу.

Неслучайно Ангел Захариев, който твърди, че природа на „Алепу“ няма, е определян за един от най-успешните архитекти в София. Специално място във визитната му картичка заема комплексът „Резиденшъл парк“.

Строежът му започва през 2007 година  – точно когато любимата му Екатерина става директор на дирекция „Правно-нормативно и административно обслужване“ в Министерство на околната среда и водите. Дълги години луксозният град в полите на Витоша беше известен като „Президеншъл парк“, защото там и досега живее Росен Плевнелиев, който не се премести от жилището си включително и по време на мандата си като президент. Плевнелиев беше първият шеф, който се грижеше за изграждането на затворения комплекс, чийто инвеститор е немската компания „Линднер“. Там бившият  президент е съсед с режисьора Валери Милев, с известни бизнесмени и продуценти. По стечение на обстоятелствата на 23 януари 2012 г., точно на втория ден от мандата си, с указ на държавния глава Захариева е назначена за Главен секретар на президента.

С по-голяма охота обаче архитект Захариев разказва за друг мащабен проект от портфолиото си. Той е проектирал двете най-високи сгради не само в София, но и в България – “Капитал форт” и „Скай форт“. Първата се издига на 126 м височина на бул. “Цариградско шосе”,  точно до нея пък е “Скай форт”,  която по план ще бъде цели 202 метра. По проект небостъргачът разполага с 49 надземни нива и 3 подземни етажа, ще предлага комфортни офисни пространства с неповторима гледка към София, Витоша и околностите. На върха на сградата пък е проектиран ресторант и площадка за наблюдение. В сайта на архитектурното студио на Захариев е описано, че формата на „Скай форт“ символизира отворена Арка, посрещаща посетителите на града през неговата югоизточна порта. Мъжът на Екатерина Захариева обаче не обича терминът „небостъргач“, защото според него не бил професионален. Затова и избягва да нарича така двата билдинга.  Иначе в последните години архитектът проявява особено активна позиция по теми, свързани с развитието на София. Той е част и от неправителствената организация „Група град“. Поне засега обаче Захариев твърди, че не проявява интерес да бъде главен архитект на столицата. „Смятах, че мога да дам много повече на архитектурата и на града с работата си и проектите ми. Но може би по-важната причина, заради която не участвах в конкурса, е, че главният архитект е административно лице. Нямам никакъв афинитет към това. Главният архитект е натоварен с неща, с които не трябва да се занимава, и е нужна реформа, с която да се раздели експертизата от политическата част”, размишлява мъжът на външната ни министърка.

Въпреки преплитането на бизнеса на архитект Захариев с властта, той си позволява да критикува създадените по времето на управлението на ГЕРБ неща. Като например столичното метро. Преди две години Захариев написа в личния си фейсбук профил впечатленията си от подземната железница на Лайпциг и допълни: „Добър пример как чрез средствата на архитектурата едно инженерно съоръжение може да се превърне в градска забележителност. Контрастът със софийското метро е гигантски. Той е зароден на ментално ниво в главите на отговорните за инвестицията, проектирането и строителството. Те не могат да проумеят, че в 21-и век инфраструктурните съоръжения не са само средство за преодоляване на някакъв инфраструктурен проблем, а се използват и за създаването на нови забележителности в градовете. Тези хора явно не правят разлика между тези снимки и софийските станции, приличащи на шоуруми на плочки за баня. А това е сериозен проблем, защото пропускаме поредната голяма възможност да променим облика на града, в който живеем! Някой да знае какво се случва със станциите на трети метродиаметър?“ Нито кметът Фандъкова, нито Бойко Борисов намират за необходимо да отговорят на съпруга на външния министър.

Иначе в противовес с изказването му за липсата на природа на Алепу, именно пясъчните замъци са една от причините Ангел Захариев да се насочи към архитектурата. Като дете обичал да рисува много, както и да стори всякакви неща – от пясъчни замъци до конструктори. Терен за игрите му често се оказвали строежите в столичния квартал „Лозенец“. Дали е съдба, или не, блокът, в който израснал, бил отличен с голямата архитектурна награда на София през 1979 г. Съвсем логично Ангел завършва „Архитектура” в УАСГ, а след това специализира в Институт по жилищна политика и градско развитие към университета „Еразмус”, Ротердам, Холандия. Преди 15 години пък с колегата му арх. Асен Милев основават архитектурното бюро „АиА Архитекти“, чрез което развиват мащабната си дейност.

Ако попитате Ангел Захариев къде обича да прекарва свободното си време, може и да се изненадате от отговора. С известната му съпруга са големи фенове на преходите в планината, където небостъргачи и подпорни стени няма. Архитектът е почитател на екстремните спортове като ски, кайтсърф, уейкборд и дайвинг, защото адреналинът, който му носят, му действал като антистрес терапия.  Захариев е търсен събеседник за интервюта. В едно от тях, взето долу-горе по времето, когато е проектирал подпорното съоръжение на „Алепу“ с вид на хотел, той заявява: „Архитектурата формира средата на живот на хората, а задачата на архитекта е непрекъснато да търси нови възможности за подобрението й.“

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html