19.9 C
София
неделя, 3 юли 2022 г.

Пилотите на новите F-16 мизерстват в САЩ

Военният министър Красимир Каракачанов е подписал много странен и унизителен договор със САЩ за обучението на четирима български летци, които трябва да усвоят новите машини F-16. Това обрекло на мизерия висококвалифицираните пилоти, алармираха „Галерия“ авиатори с дългогодишен стаж. За изтребителите нашето правителство плати 2 милиарда лева и самолетите ще бъдат доставени до януари 2027 годна.

Към базата в Сан Антонио вече заминаха четирима български военни пилоти, които ще се обучават в управлението на самолетите F-16 в продължение на 3, 5 години. Първите 9 месеца от тях са изучаване на английски. Тук започват първите недомислици в договора, твърдят висши военни пред „Антени“. Пилотите знаят много добре езика, който се използва изобщо във въздухоплаването. Както е известно, всички пилоти трябва да знаят английски, тъй като разговорите в пилотските кабини (включително и в гражданските самолети) трябва да се водят на този език. Така изискват международните правила, под които България се е подписала.

Вторият скандален момент в договора са дневните пари, отпуснати за българските летци в САЩ. Те са в рамките на 70 долара, което е пренебрежимо малко за американските стандарти. Според наши военни, които вече са били на обучение в американски бази, тези пари трудно стигат за покриване на дневните разходи – храна и вода. Те обаче са крайно недостатъчни за нормален живот извън казармите. Така например нашите военни няма как да наемат автомобили за придвижване. Преди години подобни проблеми са решавани като към месечните заплати от 2000 долара, нашите офицери са получавали допълнително по 2500 долара допълнително за покриване на комуналните сметки в квартирите и транспорта. Простите изчисления показват, че от бъдещия престой на летците ни в САЩ военното министерство спестява близо 300 000 долара – толкова, колкото струват терасите към апартамента на военния ни министър Красимир Каракачанов.

Срокът на договора на летците ни е третата недомислица. Абсурдно дълъг е периодът от три години и половина, когато става дума за обучени пилоти, които вече са летяли на подобни машини като F-16. През това време пилотите ще имат право на отпуск, но близките са в неведение дали американската страна ще разреши семействата да се съберат. По този въпрос нямат яснота и във военното министерство, макар че това зависи изцяло от него, твърдят запознати с договора.

„Ще дам пример с мен – коментира пред „Антени“ генерал Димитър Шивиков. – През 2011 и 2012 бях на обучение в колежа на Сухопътните войски на САЩ. Бяхме представители от 67 страни. В рамките на тези 16 месеца се запознах и сприятелих с всички колеги. Заминах с един куфар и когато дойде време да се прибираме, се оказа, че всички колеги от другите страни имат право на огромно количество допълнителен багаж, чийто разходи се поемат от съответната страна. Аз и семейството ми си платихме багажа. След завръщането написах докладна, в която предложих това да се преосмисли. Отговорът беше меко казано изумителен. Видите ли трябвало да съм благодарен, че съм бил изпратен и че след като съм отишъл с един куфар, кой ме е карал да си купувам дрехи и да ги вземам с мен. Ето защо се надявам това да се прочете и от хората, които да преосмислят и вземат адекватни решения. След като се изпращат тези колеги да бъдат поставени при равни условия с другите. Иначе е отбиване на номера.“

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html