26.8 C
София
четвъртък, 7 юли 2022 г.

Гавра с лекарите ли е новата нормалност? Отврат!

 

Кристина ПАТРАШКОВА

Коронавирусът възвести началото на новата нормалност. В нея най-висша ценност за хората ще бъде здравето, а най-големият порок консуматорството. Всички ще вперят взор в духовните ценности и ще се върнат към социалистическия принцип за равно разпределение на благата. Лекарите, които ни спасяват от пандемията, ще бъдат сред най-уважаваните хора. Всички ще си мият редовно ръцете със сапун и ще спазват социална дистанция, защото не е ясно кога короната или неин мутант ще се върнат отново. Животът ще дойде по-хубав от песен, по-хубав от пролетен ден.

Това прогнозират от месеци философи, антрополози, психолози и всякакви мъдреци, влагайки знания и енергия, за да очертаят посткорона тенденциите. Предсказанията им бяха разбити на пух и прах от посетители на чалготека в Благоевград, където има няколко клъстера на заразата. Небезизвестото заведение „Дъ Фейс“, чиято запазена марка е да организира голи партита и да пуска долнопробни маанета, се похвали в социалните мрежи с фотоси на своите „авангардни“ танцьори, облечени в защитни облекла. Според дълбокия замисъл на хореографа, ако въобще е имало такъв, ролята на въпросните танцьори на дансинга е да се кълчат до пилона и да „пръскат“ с уред за дезинфекция. През това време натъпканите като в Дядовата ръкавичка фенове на чалгата се кълчат под звуците на най-популярните попфолк хитове.

Българинът е изпаднал в шизофрения в тежка и вече опасна форма. Довчера може би същите танцьори и горещите им почитатели са ръкопляскали на медиците, а днес публично и с видимо задоволство се гаврят с доктори, медицински сестри и санитари, много от които се заразиха от инфекцията, докато ни лекуват. Въпреки това не забравиха Хипократовата клетва дори в началото на карантината, когато някои все още нямаха защитни облекла, маски и ръкавици.

Простотията в благоевградската дискотека попарва надеждите на всички, които бяха сигурни, че заразата ще извади демоните от душите ни и ще ни накара да се замислим за смисъла в живота. Това предполага да осъзнаем, че той е време, което изтича, и е тъпо да го прекараш единствено под звуците на мазна музика. Не че трябва да се затвориш вкъщи, да четеш от сутрин до вечер Кант и Достоевски, да слушаш класическа музика и да медитираш. Съществуването е безсмислено без радостта от живота, но я усещаш истински, ако си осъзнал мисията си на този свят и колко е важно да бъдеш почтен.

Просташката забава, която отприщва животински страсти и се гаври с хора, на които довчера си разчитал да те излекуват, няма нищо общо с новата нормалност. Дори я дефинира като още по-зле от старата – по-разюздана, далеч от морала и от всякакви ценности. А може би всичко ще бъде така зле до втората вълна на короната, когато същите тези чалгаджии ще славословят отново лекарите.

Въобще живот от цикли, в който всеки следващ става по-лош от предишния. И за това съвсем не ни е виновна короната, а простотията. Като си нисш духовно, шансовете да заживееш в нова нормалност са нищожни. Ако не вярвате, отидете на чалготека в Благоевград. Пък и не само там.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html