28.8 C
София
сряда, 29 юни 2022 г.

Туризмът в Гърция – с 10 млрд. евро загуби

Загубите за туристическия сектор на Гърция ще са около 10 млрд. евро тази година, изчислиха от Ernst & Young, съобщава Greek city times. Пандемията от коронавирус нанесе огромни икономически щети, като сред най-засегнатите безспорно е туризмът и свързаните с него услуги. Според световния лидер в застраховането и консултантските услуги хотелите в южната ни съседка ще загубят около 4,46 млрд. евро – 3,26 млрд. евро се падат на сезонните хотели, а 1,2 млрд. евро – на целогодишните. Спадът в печалбите се определя както от рестрикциите на Гърция, така и от понижението в броя желаещи да пътуват.

На 15-ти юни паднаха ограниченията за влизане в южната ни съседка за жителите на 29 държави. Това са България, Германия, Австрия, Дания, Норвегия, Швейцария, Израел, Кипър, Малта, Япония, Хърватия, Китай, Австралия, Нова Зеландия, Северна Македония, Латвия, Естония, Албания, Ливан, Литва, Унгария, Южна Корея, Сърбия, Черна гора, Румъния, Словакия, Словения, Чехия и Финландия.

Правителството обяви, че туристите ще бъдат тествани за коронавирус на случаен принцип, а списъкът с държавите ще бъде актуализиран на 1 юли.

Гърция разчита изключително много на туристическия сектор, който директно формира 11,7% от нейния БВП, а индиректно – между 25,7% до 30,9% по данни на Ernst & Young.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html