26.8 C
София
четвъртък, 7 юли 2022 г.

Силвия Кацарова: С мъжа ми не сме разделени

Любимата певица на поколения българи Силвия Кацарова е родена в Добрич под името Силвер Нури. Нашумява в група LZ, която сформира заедно с бившия си съпруг Милчо Кацаров, с когото имат дъщеря – певицата Теди Кацарова. От девет години е омъжена за Любомир Димитров.

Силвия, вие сте една от първите певици, които се завърнаха на сцената след карантината с поредица от концерти, кога и къде ще бъдат те?

  • Те са по повод моята книга „Мой сън“. Концертите трябваше да се осъществят през март в доста градове, но заради коронавируса ги отложихме. Започнахме на 18 юни в Пловдив, а следващите дати са 7 юли в Летния театър във Варна и 14 август в Бургас. Лошото е, че можем да пуснем само 50 процента от публиката, защото концертите ни бяха продадени още през март и май ще се наложи да връщаме парите на хората, които са в повече. Горките организатори вложиха много усилия и средства. Аз не мисля за мен, а най-вече за тях, защото те са на голяма загуба. Музикантите ми ще получат хонорар, аз може и да не взема, важното е концертът да бъде на ниво. Преди планирах голям концерт и в София през октомври, но се притесняваме, че ще има втора вълна на коронавируса през есента и най-вероятно няма да можем да го направим. Няма как да пуснем само 30 процента от публиката, защото знаете ли какви са разходите за Зала 1 на НДК. Огромни.
  • – Как живяхте по време на карантината в Турция?

– Заминах на 14 март и пристигнах в едно малко градче на Егейско море, което се казва Акчай. Сестра ми отдавна се изсели в Турция и отидох при нея. Ние там имаме вила, апартамент, в който останахме, защото все още беше хладно, около 15 градуса. Изкарахме много спокойно, защото градчето е туристическо и през зимата е полупразно. Излизах всеки ден на разходка на пазар и нямаше много хора по магазините. Ходех даже и на гости, и на мен ми идваха на кафе разни приятелки и съседки. Четях книги и дори събрах материал за нова автобиография, така че скоро започвам да работя по нея. Слушахме различни лекции на професори, духовни лица, които излизаха и вдигаха духа на хората. Следях един много известен теолог, Мустафа Караташ, който ни разказваше притчи и легенди, говореше за вярата и за религията. В Турция направиха една кампания – „Ние сме си самодостатъчни“. Чрез тази акция те събраха милиарди лири и започнаха да пускат колети с храна на нуждаещите се. След това на всички възрастни им носеха пенсиите на крак и топла храна и хляб. В тази страна толкова вярват в Бог, че знаят колко е важно да правиш добро и да помагаш.

– Мъжът ви Любомир беше ли с вас?

– Не, той имаше ангажименти и му се налагаше да остане в България, защото работи към една голяма немска компания. Той предпочете да изкара карантината на село. Добре че го направи, защото там е било много по-спокойно. По цял ден е бил навън и е садил всякакви зеленчуци, сега се радваме на уникална градина. Иначе се чувахме всеки божи ден. Както и с дъщеря ми Теди.

С мъжа си Любомир

Питам ви за съпруга ви, защото ви приписаха раздяла. Дори статиите гласяха, че той ви е измамил с пари?

– Наела съм вече адвокати да проследят всички тези медийни лъжи, за да има възмездие. Мъжът ми е бивш дипломат и това уронва неговия авторитет. Добре че не чете вестници. Той е наясно с нещата в България, но те наистина прекалиха този път. Толкова гнусотии съм чела за себе си през живота си, но този път минаха границите. С мъжа ми не сме разделени. Ние не сме първа младост, на години сме, всеки си има своите ангажименти и се съобразява с другия. И има свободата да взима решения и да пътува, но това не означава, че не сме заедно.

А с бившия ви мъж Милчо в какви отношения сте?

– И при него се появи нова жена. Много естествено и истински се разделихме. Продължаваме да сме приятели. Дори сега на концерта ми в Пловдив той ще озвучава. Разбирам се и с жена му. Теди е постоянно при тях. Все пак сме живели заедно, създадохме дом, студио, имаме прекрасна дъщеря, защо трябва да бъдем врагове. Много често хората, преминавайки през любовта, стигат до финала на най-грозните чувства. Не бива така. Животът е толкова кратък… Когато не нараняваш, ти не искаш да бъдеш наранен. Нали затова Господ ни е дал разум и се различаваме от животните, те дори понякога са по-добри и мили от нас, хората. Малко духовност трябва.

С първия си съпруг Милчо Кацаров основават заедно група LZ

– Преди време признахте, че сте си коригирали носа, как се решихте?

– Имах здравословен проблем. Операцията беше миналата година в Истанбул, където са най-добрите специалисти. След като от Америка идват да се лекуват разни важни личности там, не е случайно. Няма да крия, операцията си беше болезнена, имаше дискомфорт около две седмици, но след това започнах и да пея.

Преживяхте и две операции на един и същи крак, сега как сте здравословно?

– Чувствам се прекрасно. Имам енергия и сила да продължавам да работя на сцената. Правя гимнастика, карам колело всеки ден вкъщи.

Замисляте ли се кога ще слезете от сцената?

– Това ще прецени публиката. Когато спрат да ме търсят за ангажименти и за концерти, може би тогава ще дойде и краят.

– Получавате ли пенсия от държавата?

  • Не, получавам само сто лева инвалидна пенсия по ТЕЛК. Не взимам пенсия от държавата за възраст. Ходихме на среща при министъра на културата Боил Банов. Оказа се, че най-големият проблем е, че няма законова форма как да ни плащат пенсиите. Защото цялата документация от нашите концертни турнета с платените осигуровки и данъци липсват. Публиката помни какви големи концерти правехме навремето. В касата на Концертна дирекция влизаха огромни приходи от продажба на билети в летни театри и стадиони. Точно тази информация за тези пари се губи. Обвиняват ни, че не сме си плащали здравните осигуровки и данъците, а по времето на комунизма това беше абсурдно. Министър Банов обеща тържествено, че ще внесе предложение в парламента, за да се разгледа нашият казус. Дано това се случи, защото ето сега по време на кризата нямах никакви доходи. Дори пуснах трима свои музиканти на борсата. Смятам, че хората в България, които създават култура – всички артисти, музиканти, певци, художници, поети, писатели, работещи в сферата на изкуството, заслужават да бъдат подпомогнати. Защото те са цветът на нацията, те създават имиджа ни в света и културата на България.
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html