15.2 C
София
понеделник, 27 юни 2022 г.

COVID-19 вилнее из САЩ, Европа се връща към живота

 

Плажът във Валенсия. снимка: Levante

Въпреки че европейските държави отхлабиха мерките срещу коронавируса и животът постепенно се нормализира, макар и при спазването на санитарни норми, то в други части от света епидемията все още върлува.

В САЩ бяха отчетени рекордни нива на заразяване, почти като през април, съобщава BBC. Заради това Тексас и Флорида остават затворени и не е ясно кога ще приключи изолацията. Здравните власти предупреждават, че броят на заразените вероятно е около 20 милиона души, 10 пъти повече от регистрираните случаи. Рекорд по заразени за един ден беше отчетен в Южна Африка, най-засегнатата държава на африканския континент. По данни на института „Джон Хопкинс“ регистрираните смъртни случаи с COVID-19 в света са около 450 000, като 9,6 млн. са заразените.

Какво се случва в Европа?

В Германия до края на август остава забраната за провеждане на фестивали, а канцлерът Ангела Меркел препоръча спазването на социалната дистанция да продължи до 29 юни. Италия отвори поетапно ресторанти, театри и кина с определени рестрикции, на 14 юли е планирано отварянето на нощните клубове, а на 1 септември – на училищата. Франция отвори основните училища на 22 юни, постепенно отварят врати и гимназиите, но посещенията не са задължителни. Вчера, 3 месеца след затварянето си, беше пусната в експлоатация Айфеловата кула. Първата седмица асансьорите няма да работят, а посетители се допускат само до 2-ия етаж, на 106 м височина. Белгия, една от най-засегнатите европейски държави, разреши отварянето на барове, кафенета и ресторанти на 8 юни, а от 1 юли се очаква да заработят казината и концертните зали. Испания отвори границите си на 21 юни, но Португалия няма да допуска испански граждани до 1 юли. Дания и Норвегия също отвориха границите си, но не и за шведските граждани. От скандинавските държави Швеция отчете най-висока смъртност на глава от населението – над 4000.

Пандемията от коронавирус беше обявена от Световната здравна организация на 12 март 2020 г.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html