15.2 C
София
понеделник, 27 юни 2022 г.

Божков с поздрав към съдии: Има светлина!

Хазартният бос Васил Божков поздрави Специализирания съд с пост във фейсбук: „Петровден е.
Много се отрекоха от истината , но вчера част от тях отново приеха върховенството на закона. Поздравление за смелостта на Специализирания съд при вчерашното му решение. И в най-мрачните времена има светлина.
Честит празник.
#БъдетеСмели

Поздравът на Божков е свързан с оправдателната присъда на издателя на „Капитал“ Иво Прокопиев и бившите министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков. Те бяха подсъдими заедно с трима представители на компанията на Прокопиев „Булброкърс“ ЕАД по делото за приватизацията на миноритарния държавен дял в електроразпределителното дружество EVN. Прокуратурата поиска от 3 до 10 години затвор.

При произнасянето на присъдите съдия Вилислава Ангелова заяви, че вярва в правото на всеки на справедлив процес в разумни срокове и не би допуснала подсъдимите да бъдат превърнати в “заложници на едно закъсняло и безсмислено правосъдие”, съобщава Свободна Европа.

В мотивите на съдията беше посочено, че Трайчо Трайков е бил обвинен за изпълнение на решение на правителството, а по отношение на Прокопиев прокуратурата е представила правнорегламентирани действия като противоправни.

Заседанието в неделя започна с даване на последна дума на подсъдимите като и шестимата заявиха, че не са извършили престъпление и молят да бъдат оправдани.

„Прокуратурата не е политическа партия и трябва да познава и следи за спазването на европейските и българските директиви и закони, а не да ги оспорва или пренебрегва. Давам си сметка, че последните ми думи нямат много общо с темата за приватизацията на акциите на ЕВН на борсата, както впрочем повдигнатото ми обвинение няма нищо общо със сделката. То е за това, че съм изразил мнение на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Апелирам да оправдаете мен, защото обвинението към мен е нелепо и защото свободното изразяване на мнение е основно човешко право. В процеса стана категорично ясно, че в сделката няма нарушения, няма увреден интерес, няма манипулации“, каза Прокопиев пред съда.

„Уважаеми членове на съдебния състав, няма как да направите днешния ден най-хубавия в живота ми, но можете да не го направите най-лошия. Като министър и политик винаги съм действал според това, което съм преценявал за най-добро за България и съм си носил последиците. Не мога обаче да приема, че последиците се изразяват в държавна съдебна разправа. Не само в личен план, а и като покажете на цялата страна и Европа, че в България все още има справедливост и законност, които позволяват на почтените съдии и заседатели да не осъждат невинни хора по причини извън кориците на делото. Иначе утре това може да се случи на всеки“, каза Трайков.

Делото приключи на първа инстанция в отсъствието на Дянков, който е в САЩ и не може да се върне заради ограниченията покрай коронавируса. Чрез видеовръзка той каза, че не е извършил престъпление, винаги е работил честно и в интерес на страната.

В профила си в Туитър главният прокурор Иван Гешев написа: “Загубихме малка битка, но сме твърдо решени да спечелим войната срещу корумпираните политици и престъпно забогателите олигарси. В името на справедливостта за ограбените българи, които заслужават по-добър живот”.

Наблюдаващият прокурор Емил Петров пък коментира пред медиите, че ще протестира оправдателните присъди пред втората инстанция.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html