15.2 C
София
понеделник, 27 юни 2022 г.

Галерия „Лоранъ“ преоткрива карикатуриста Константин Каменов

Изложбата с карикатури на Каменов ще бъде открита в края на юли.
Снимка: Галерия „Лоранъ“

Изложба с оригинални карикатури на позабравения майстор на черно-бялата рисунка Константин Каменов организира галерия „Лоранъ“ през юли. Тогава ще излезе от печат и книга, посветена на художника – „Черно и бяло – К. Каменов и българската карикатура“. Двете събития са част от проект на галерията за преоткриване на твореца, подкрепен от Столичната община – Столица Култура, по инициативата „Солидарност в културата“. Част от проекта са и поредица от разговори, които разкриват историята на талантливия художник, в която не всичко е черно и бяло.

Константин Коцев Каменов е известен най-вече с политическите си карикатури за в. „Утро“. Голяма популярност обаче придобива една негова карикатура, публикувана през 1932 г. във в. „Време“. На нея прочутият проф. Александър Балабанов е нарисуван като „мост“ за кариерата на своето протеже – поетесата Яна Язова. Наред с Илия Бешков, Райко Алексиев, Стоян Венев, Александър Божинов, Чудомир, Александър Добринов и други, Каменов участва в обща карикатурна изложба в Белград през 1938 г. Той е един от подсъдимите в Народния съд през 1945 г. заедно с карикатуристите Александър Божинов и Александър Добринов. Тогава получава най-високата присъда – 5 години строг тъмничен затвор, 8 години лишаване от граждански права и 5000 лева глоба. Въпреки това Каменов „дава карикатури и при новото време, но с псевдоним Еленов“, по спомени на писателя Христо Бързицов. Той пише за смъртта на Каменов, който си отива на 52 години: „… наглед здрав, той страдаше от някакви язви и постоянно очакваше края си. Той не закъсня – около 1953 година Константин Каменов се помина….

Сприхав и себелюбив, той бе талантлив, което и най-необичащите го не можеха да му откажат“. Докато подготвя проекта, посветен на Каменов, екипът на галерията снима серия от кратки клипове, разказващи интересни истории – от историята за вестник с черен хумор от началото на 90-те години на миналия век до това как един любител на в. „Стършел“ от Чикаго абонира за изданието висшите държавни ръководители на републиката ни – президента, премиера, председателя на Народното събрание, главния прокурор, за да са наясно какво става в държавата. За тези истории в първия от поредицата разговори говори Румен Белчев, управител и дългогодишен сътрудник на в. „Стършел“. Той разкрива как в редакцията са получили подарък от президента Румен Радев като негова реакция на безплатния абонамент, който му подарил любителят на хумора от Чикаго. Разказва и за връзката на Каменов със „Стършел“.

Как са отразявани в българския печат редица кризи у нас, проследяват в следваща дискусия доц. д-р Наталия Христова, специалист по модерна и съвременна история на българската култура, и изкуствоведката Елисавета Станчева, интерпретатор на живота и творчеството на Константин Каменов. Те обръщат внимание и на проблемите, свързани с адаптацията на творците във времена на промяна. Записи от разговорите могат да се открият в сайта на галерията.

„Извънредното положение отмени или отложи голяма част от планираните за пролетта културни събития в страната, но за сметка на това доведе до нещо друго – разцъфна това всеобщото чувство за хумор, в много случаи с черни краски, което във вид на колажи, карикатури и хумористични текстове сякаш запълни част от пространството, освободено от наложената социална дистанция“, коментира внукът на Цанко Лавренов – Лаврен Петров, собственик на „Лоранъ“.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html