16.2 C
София
събота, 25 юни 2022 г.

Джонсън: Британците са „чувствително по-дебели“

снимка: „Дейли мейл“

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън критикува физическата форма на голяма част от поданиците си, които са „чувствително по-дебели“ от по-голямата част от останалите европейски държави, съобщава BBC.

Джонсън призна пред радио „Таймс“, че е загубил килограми по време на лечението си от коронавирус. Според експерти наднорменото тегло и затлъстяването утежняват възстановяването от COVID-19. Премиерът сподели, че планира да „подложи цялата нация на диета“, като препоръчва и чисто медицински методи, каквато е бариатричната хирургия. Това са всички видове операции, които са свързани с храносмилателната система, вследствие на което се постига намаляване на теглото.

„Досега се отнасях доста либертариански към този проблем, но когато видиш статистиката на здравните власти, става ясно, че тази прекрасна нация е много по-дебела от почти всички европейски държави, с изключение на Малта поради някаква неясна причина. Така че това е сериозен проблем“, казва Джонсън.

По официални данни 25% от възрастното население (почти по равно мъже и жени) и 20% от децата в Обединеното кралство страдат от затлъстяване. 44% от мъжете и 34% от жените са с наднормено тегло. Децата, които имат излишни килограми, са 14%.

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html