19.2 C
София
четвъртък, 30 юни 2022 г.

Митко Щерев: Лили Иванова пак печели на мой гръб

 

Композиторът Митко Щерев

Митко Щерев е композитор, аранжор и пианист, чиято музика е любима на поколения меломани. Създател е на култовата група „Диана Експрес“. Автор е на редица хитове на Лили Иванова, Емил Димитров, Васил Найденов, Мими Иванова, Маргарита Хранова и др. Негово дело са и едни от най-красивите мелодии в българското кино – „Осъдени души“, „Адаптация“, „Комбина“, „Дубльорът“, „Ла донна е мобиле“. През 1996 г. Съюзът на филмовите дейци в България го избира за филмов композитор на столетието.

– Господин Щерев, изпратили сте писмо до ДАНС с твърдението, че „Балкантон“ продава незаконно музика. Разкажете ни накратко за какво точно става дума.

– Проблемът е, че сегашните собственици на „Балкантон“ продават песни, без да имат никакво право на това. Те не само че не плащат на авторите, но дори не са искали съгласието им. Всичко това тръгва от грешка на Министерството на културата, което през 1990 г. приватизира „Балкантон“ заедно с продуцираната от него музика, а тя е национално богатство. Все едно като приватизираха Студията за игрални филми, да го направят заедно с филмите. Сега нещата опират до морала на новите собственици.

– Кои са тези нови собственици?

– От 2016 г. „Балкантон“ е в ръцете на трима души, които нямат никаква връзка с музиката според мен. Двамата реални собственици – Ана Павлова и Веселин Василев, защото третият е с малък дял, умишлено се възползват от ситуацията, създадена навремето от министерството. Те добре знаят, че издателският договор на „Балкантон“ за албумите, които продават, е изтекъл, а от 1989 г. „Балкантон“ няма никакво продуциране. Наистина, продуцентските права са 70 години, но те не дават право за продажба на музика. За обикновените хора искам да поясня, че издателският договор е максимум 10 години и ако албумът е толкова легендарен, че трябва да се преиздаде, трябва нов договор с авторите и изпълнителите. За Павлова и Василев обаче тези закони не съществуват и те, без да искат съгласие от авторите, от години продават в магазина на „Балкантон“ и Ютюб платформите Айтюн и Спотифай албуми и песни само на базата на продуцентския договор. А там се плаща 2 евро за изтегляне на песен. Това е ярък пример за кражба на интелектуална собственост. Затова написах писмо до Министерството на културата, „Мюзикаутор“ и ДАНС, в което ги призовавам да направят ревизия, да се види колко пари са получени от тази незаконна дейност, къде са парите на авторите, най-вероятно в джоба на Ана Павлова, Веселин Василев и Кирил Здравков, дистрибутор на музиката, продуцирана от „Балкантон“, чрез фирмата си KVZ music. Вярвам, че това ще спре незаконните продажби. Ще се наложи да затворят магазина на „Балкантон“, да изтеглят всичко от платформите и да спазват закона за авторското право.

– Свързахте ли със сегашните управители на „Балкантон“, преди да напишете това писмо?

– Да, написах препоръчано писмо, но ми го върнаха след 20 дни. Пратих есемес на г-жа Ана Павлова, още го пазя, но не последва никаква реакция от нейна страна. Ще ви кажа и друг много интересен факт. Лили Иванова, която забрани да се пускат по радиата песните, които съм писал за нея, беше качила в своя музикален канал в Ютюб чрез Кирил Здравков клип на песента ми „Стари мой приятелю“, който беше събрал 3 милиона гледания, а за 1 милион оттам плащат 750 долара.

Искам да я попитам къде е нейният морал да прави бизнес на мой гръб, след като унижи мен и Тончо Русев в книгата си. Нека позволява на „Балкантон“ да прави каквото иска с нейните албуми, но защо не им каза да махнат моите песни, а трябва аз да се обаждам. Нека да спазва собствените си забрани, да бъде морален човек, а не да печели пари за моя сметка.

  • Преди това обаче вие й забранихте да пее вашите песни.
  • Искам да се знае, че аз не съм забранявал песните й да се излъчват по радиа и телевизии, а само възразявах да ги пее по концерти до момента, в който не започне да спазва закона и да плаща полагащото ми се като автор. Наложи се аз да махна клипа от нейния канал в Ютюб. Те имат специална агенция, на която писах, че не съм бил уведомен като автор и не съм дал съгласието си за излъчването на този клип, и те го спряха. Законът за авторско право е над всичко.

– Какви са новините около вас в момента в професионален и личен план?

– Вече се върти новият сингъл на „Латино момиче“ на „Диана Експрес“, а до две седмици ще издам нов диск с оркестрова филмова музика. Писал съм музика за доста филми и сериали и през двата месеца на карантината реших да подготвя този диск, който пак ще се казва „Осъдени души“, но ще добавя и някакво подзаглавие, за да се знае, че е нова версия.

Направих и 16 аранжимента на мои песни, защото догодина чествам 75 години юбилей и с мениджъра ми ще правим 10 концерта със симфоничен оркестър и участието на Деси Добрева и Илия Ангелов.

В личен план съм много щастлив, защото преди 4 месеца ми се роди още една внучка – Катрин. Сега съм горд дядо на две внучки и двама внуци и както се пошегува Стефан Диомов, спокойно мога да направя една „Тоника 2“.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html