23.8 C
София
четвъртък, 30 юни 2022 г.

Теди Велинова: След раздялата с д-р Енчев останахме добри приятели

Теди Велинова е сред най-популярните родни модели. Родена е във Варна, но се премества със семейството си в София още в първи клас. На 14 години се записва в курс за модели и манекени и стартира кариерата си на модел. Превръща се в едно от най-разпознаваемите лица от модния подиум. Дълги години е работила и като стилист, а новото й начинание е да обзавежда каравани. Теди Велинова има син и дъщеря от пластичния хирург Ангел Енчев, с когото се разделиха миналата година.

Теди, отскоро се занимавате с нетипична дейност – обзавеждане на каравани. Как ви хрумна идеята?

– Занимавам се с това от септември миналата година. Тогава направихме първата каравана с моя близка приятелка, с която съм работила като стилист. Тя е фотограф, казва се Велислава Каймаканова. През септември ми предложи да работим по обзавеждането на „къщи на колела“. Признавам си, че тогава за първи път влязох в каравана, въпреки че те са доста модерни сред хората напоследък. Мисля, че с приятелката ми сме единствените не само в България, които се занимават с подобна дейност. Досега сме направили 10 каравани, като повечето са продадени. Мебелите в караваните са доста специфични, като в яхтите. Там всичко е прибрано в шкафове, размерите са по-малки, материалите са по-леки, за да могат караваните да се придвижват. Напоследък си позволяваме доста да раздвижваме интериора – махаме част от мебелировката, на нейно място изграждаме други пространства. Случвало се е да отстраним цялата кухня и да направим легло или кът, в който хората да пият кафе.

– Вие самата не просто избирате интериора, но извършвате и майсторските дейности.

– Точно така. С Велислава изпълняваме абсолютно всичко. Работила съм в театри, правила съм декори по телевизиите и аз боравя с инструментите, докато Вили дава огромна част от идеите, а аз съм шила дори пердета, защото умея. Не е проблем да забивам пирони и да махам балатуми.

Tedi Velinova
Теди в процес на работа по една от караваните

– Как се научихте да шиете?

– Баба ми ме научи, благодарение на нея мога и да бродирам. В училище изучавахме „Труд и творчество“, имаше учебници за самоподготовка за плетене, шиене, конструиране на дрехи. Не мога обаче да кажа, че съм добра в конструирането, защото там има много математика и изчисления, в които не ме бива особено.

– Преди модата сте се занимавали с художествена гимнастика. Защо се отказахте?

-Отделих на този спорт 7-8 години, бях много малка, когато започнах. Прекъснах заради тежка травма, след което се завърнах, но някак ми се размиха нещата и накрая се отказах. Явявала съм се на състезания. Играла съм индивидуално, а след това и в ансамбъл. После се отказах, но все още умея някои неща и ги показвам на дъщеря ми. Имам доста богата спортна култура и изключителна мускулна памет. След като приключих с гимнастиката, продължих да практикувам всякакви спортове, но не професионално.

– Каква травма получихте?

– В училище паднах и си счупих много лошо глезена. Доста дълго време целият ми крак почти горе до бедрото беше в гипс. Обездвижих се, след това трябваше кракът ми да се възстанови. Спомням си, че когато ми махнаха гипса, десният ми крак беше наполовината на левия – толкова беше отслабнал и атрофирал.

– Миналата година с бащата на вашите деца д-р Ангел Енчев обявихте, че се разделяте. Постигнахте ли баланса между двама разделени родители?

– Да. Разбрали сме се да коментираме всичко, свързано с децата. Д-р Енчев взима много дейно участие в отглеждането на Филип и София. Много грижовен и заинтересован баща е, пишат домашни заедно с Филип. Откакто се са родили, им говори на гръцки, намерил е и учители по гръцки. Всеки петък, събота и неделя Филип или София отиват при баща си в Пловдив, където той живее и им е намерил много занимания. Сега Филип ще започва уроци по пиано, има учителка и по английски. В началото на учебната година ще го запишат там и на боен спорт. София е малка, на 3 е, но ходи на уроци по гръцки и английски, а от септември ще посещава детската градина в училището на брат си.

– Защо решихте да се разделите?

– Решението дойде и от двама ни. Не се получаваха вече нещата. Имахме разни разногласия и решихме да прекратим общия ни живот. Нямахме брак, което доста улесни нещата. В момента сме в много добри отношения, покрай децата се чуваме почти всеки ден, провеждаме и видеоразговори. Той може да ги взима, когато поиска, да пътуват заедно в чужбина.

– Лесно ли свикнахте с това, че трябва да поемете по-голямата част от ежедневните грижи за децата след раздялата?

– Доктор Енчев оперира в Пловдив и дори когато сме били заедно, той през повечето време е бил там. Беше вкъщи в неделя и понеделник, така че през повечето време аз пак съм била сама с децата.

– През годините с бившия ви мъж бяхте сред най-стилните двойки. Вие ли избирахте стайлинга ви?

– Доктор Енчев разчиташе на моя усет за мода и ми беше дал правото да определям какво ще облече той. Казвал ми е какъв е поводът и съм подбирала с какво да бъде. Пътували сме в чужбина, били сме на много модни изложения, където стилът е много висок, и много са ни се радвали като двойка, защото е трудно да съчетаеш мъжката и женската визия. Не мисля, че сега ще престана да се занимавам с гардероба му, случвало се е да ми се обажда за съвет. В достатъчно добри отношения сме, за да водим такива разговори.

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html