28.8 C
София
сряда, 29 юни 2022 г.

Холивуд снима сериал за богомилите по сценарий на Антон Дончев

„Голяма американска филмова компания иска да реализира телевизионен сериал по романа ми „Странният рицар на свещената книга“. Този роман е написан върху сценария ми „Еретиците“. Сега се връщам към сценария, 12 варианта съм писал по него. Но няма да говоря нищо по тази тема повече“, казва Антон Дончев.

Авторът на легендарния роман „Време разделно“ добавя, че освен здравето на близките му хора най-важно за него е творчеството и е щастлив, че отново се е върнал към писането на 89-годишна възраст. Към неговите романи винаги е имало голям интерес, включително и от чужбина. Писателят разказва, че работи и за други две филмови компании: „По друг проект работя и с италианците. Това е стар, много стар сценарий, който никога не превърнах в роман. Работя и върху документален филм с китайците“.

За романа си „Странният рицар на свещената книга“, по който ще работят американците, с вероятно заглавие „Еретиците“, писателят печели наградата „Балканика ’99“. Книгата, написана през 1998 г., разказва за пренасянето на Свещената книга на българските богомили до албигойците в Южна Франция, за битката при Монсегюр през 1244 г. и за времето на Албигойския кръстоносен поход, организиран от Римокатолическата църква. В тази епоха Средновековието се осветява от кладите, на които изгарят еретиците. Човешкият дух достига до най-големите дълбини на нетърпимостта и жестокостта, но се издига и до висините на бунта и саможертвата.

Писателят споделя, че духовните теми винаги са го вълнували. „Много години се опитвах да си отговоря на въпроса как е възможно един народ – българският, наистина организиран в държава, да се задържи 1500 години на историческата сцена, когато несравними по сила и брой народи са изчезнали? Къде са хазарите например? Отговорих си – защото хората, които са ръководили българите, са търсили равновесието между духовното и материалното. Нито един водач, слава Богу, не се е изправил като Мойсей пред евреите да им каже: „Вие продадохте славата си за златно теле, което пасе трева“. А ние, днешните българи, можем да изречем тези думи: Дори телето не излезе златно. За съжаление днес продължава материалното да владее нашия живот, а само духовното ни казва как да променим света. Духовното създава света“, разсъждава Дончев.

Към сюжета на романа му „Време разделно“, написан през 1964 г., навремето няколко световни киностудиа проявяват интерес. Писателят прави няколко сценария и ги праща на чуждестранни продуценти. За правото на екранизацията се конкурират „Парамаунт“, Карло Понти и Дино ди Лаурентис.

Романът обаче е екранизиран от режисьора Людмил Стайков през 1987 г., като филмът е в две части с подзаглавия „Заплахата“ и „Насилието“. „Не успяхме с „Време разделно“ и чуждестранните продуценти, тъй като нямах разрешение от държавата“, споделя преди време Дончев по повод екранизирането му извън България. Според слуховете лично Тодор Живков е бил против тази идея.

През месец юни 2015 г. „Време разделно“ на Людмил Стайков е избран за най-любим филм на българските зрители в „Лачените обувки на българското кино“, мащабно допитване до аудиторията на Българската национална телевизия.

За „Време разделно“ писателят Йордан Вълчев твърди в публикуваните си посмъртно „Дневници“, че е написан от Фани Попова-Мутафова, но заради забраната тя да публикува след 9 септември 1944 г., го е дала на Антон Дончев. Той от своя страна отрича това и казва, че го е написал само за 41 дни.

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html