16.2 C
София
събота, 25 юни 2022 г.

80-годишният Иван Налбантов се размина с Кан

Иван Налбантов изпусна червения килим в Кан. Ветеранът на театър „Българска армия“, който на 5 август навършва 80, трябваше да дефилира под светкавиците на фотоапаратите край Лазурния бряг заедно с колегите си от филма на Камен Калев „Февруари“, влязъл в официалната селекция на световноизвестния фестивал. Заради пандемията бляскавият форум тази година беше отменен, а избраните заглавия бяха показани онлайн. „Какво да се прави – късмет“, малко тъжно се усмихва актьорът. Той не за първи път участва в продукция на Камен Калев. В тъжната драма за отчуждението, наркотиците и неонацизма „Източни пиеси“ влезе в ролята на бащата. Именно тогава двамата с Камен Калев откриват, че трептят на идентични морални вибрации. Във „Февруари“ духовната им близост е още по-голяма, тъй като режисьорът създава образа за Налбантов, вдъхновен от любимия си дядо. Поетичният киноразказ е за съдбата на този мъж – от момче на 8 до старец на 82, в жега и студ, напътстван от невидимата сила, която води живота към смъртта.

Разминаването с международната светска суматоха не е най-големият проблем за Налбантов. Актьорът, изиграл 150 роли в над половинвековната си кариера на сцената и пред камерите, от известно време насам се бори с паркинсон. Същото заболяване засегна и един от приятелите му, Стефан Данаилов, в края на дните му. Иван и Ламбо са близки още от времето, когато Данаилов играе в „армейския“ театър, освен това и двамата са социалисти. „Личностите като него ги програмират на Олимп и оттам ги изпращат по света. Ламбо беше романтичният герой на България и тя имаше нужда от него – но той не успя да изиграе всичко, за което Бог го беше надарил. Тепърва ни предстои да разберем какво и кого сме загубили“, казва Налбантов след смъртта на Ламбо, на чиито класове в НАТФИЗ преподаваше сценична реч. Тъкмо той е този, който така изчиства артикулацията и правоговора на Асен Блатечки и Валери Йорданов, че помага да се превърнат в звезди.

Преди години Налбантов и Данаилов участват в любовен триъгълник. В ранната младост Иван е гадже с Виолета Гиндева, която по-късно въздиша по Стефан Данаилов, въпреки че никога не го изрича публично. Налбантов печели красавицата със стихове – класически и авторски, изрецитирани с романтичен поглед и с послание за страст. Неслучайно след минния техникум в Хасково, където общува с поетите Пеньо Пенев, Никола Инджов, Иван Николов, е приет едновременно в специалност „Българска филология“ в Софийския университет и „Актьорско майсторство“ във ВИТИЗ. След като завършва Академията, отива по разпределение в Сливен. И понеже е наясно, че телефонната любов не върши работа, пуска Виолета на свобода. „Тя беше последната романтичка от нашето поколение. Носеше лесно ранима красота, а нейният „черен ангел“ от филма на Въло Радев влезе в учебниците по кино“, хвали я Налбантов, който и до днес е близък приятел с колежката си.

Днес най-добрият рецитатор сред актьорите отново е под прожекторите – негова е адаптацията на „Урок по български“ по „Епопея на забравените“ на Военния театър в чест на 170 години от рождението на Иван Вазов. Налбантов ще излезе пред зрителите, за да напълни душите им с художественото слово на Патриарха. Преди време обаче се отказва от лекциите по сценична реч в НАТФИЗ, където е доцент. Горчиво подхвърля, че се чувства все по-отговорен за все по-лошото говорене в българския театър. Напуска и арт катедрата в Пловдивския университет, за да обърне повече внимание на здравето си. Сега Налбантов е сам, след като съпругата му Мария почина, макар да бе по-млада от него. Чете постоянно. Сред любимите му герои е Матей Миткалото – луд за връзване патриот, който изминава стотици километри пеш, за да разнася възрожденския огън на революцията. „Езикът е спасил България“, повтаря до днес актьорът, който винаги води записки, готови да се превърнат в завършен литературен продукт. Книгите му, излизали досега, са със знакови заглавия – „Антракт“, „Приют за думи“, „Една действителност от думи“. Най-голямата му утеха е внучката му Ивана, кръстена на него. Вече е подвързал наброските си в два тома, които смята да й завещае.

 

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html