16.4 C
София
събота, 25 юни 2022 г.

Проф. Даниел Вълчев: Дебатът не е за нова конституция, а да довърши ли ГЕРБ мандата си

 

 

Снимка: интернет

„В момента няма дебат за нова конституция, а има един-единствен дебат за това дали правителството и Бойко Борисов ще разберат, че легитимността им е твърде ниска, и ще подадат оставка, или ще намерят първи, втори, трети, пети вариант, за да си довършат мандата“.

Този коментар направи в предаването „12+4“ на БНР проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет и бивш вицепремиер и министър на образованието в правителството на Тройната коалиция, по повод предложения от ГЕРБ проект за нова конституция.

Вълчев смята, че  въпросът е чисто политически и в него няма нищо правно:

„Такъв дебат изобщо не е бил откриван, а и не трябва да бъде откриван, защото измества основния въпрос. Всеки, който макар и за кратко е отворил този проект за конституция, си дава сметка, че това е нещо нескопосано“.

Според проф. Вълчев писането на конституция не е свещен акт:

„Конституциите идват, за да запечатат, да придадат институционална и правна форма на един политически процес, който вече е консумиран. Това не е чертеж, по който ще се развива обществото, а е снимка на вече промененото общество. Аз не мисля, че в България нещо кой знае колко се е променило, за да имаме нужда от нова конституция“.

Професорът изрази песимизъм, че пред премиера Борисов има много варианти за излизане от ситуацията.

„В това, че ГЕРБ внесоха нов проект за конституция има и нещо хубаво, то е, че ние разбрахме, че г-н Борисов знае, че в България има Конституция, защото той нито ходи на парламентарен контрол, нито участва във вотовете на недоверие. Нито има каквато и да е отчетност, която е характерна за този тип конституционни модели, какъвто отдавна е нашият“.

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html