24.8 C
София
петък, 20 май 2022 г.

Екзекутираха ирански борец

Властите в Иран екзекутираха 27-годишния състезател по борба Навид Афкари, обвинен в убийство по време на протестите срещу шиитския теократичен режим в страната през 2018 г., предаде иранската държавната телевизия.

Осъденият е бил екзекутиран в затвора „Аделабад“ в град Шираз.
Случаят на Афкари привлече внимание в социалните мрежи, където той и неговите братя бяха представени като жертви, взети на прицел заради участието си в протестите преди две години.

Властите обвиниха бореца, че е намушкал с нож и убил охранител във водоснабдителна фирма в Шираз по време на размириците в града.

Миналата седмица телевизията излъчи негови признания за деянието. По същия начин подобни публични признания бяха изтръгнати с насилие в стотици подобни съдебни дела през последните години в Ислямската република, отбелязва АП.

В страната и по света се надигна кампания за спиране на изпълнението на присъдата срещу Афкари. Той бе подкрепен и от намиращата се също в затвора адвокатка правозащитничка Насрин Сотоудех, която вече от почти месец е в гладна стачка заради условията в техеранския затвор „Евин“.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html