9.2 C
София
понеделник, 18 октомври 2021 г.

130 години от рождението на Агата Кристи

 

На 15 септември 2020 г. се навършват 130 години от рождението на британската писателка Агата Кристи, влязла в историята като „кралицата на криминалния роман“.

Световните рекорди на Гинес описват Агата Кристи като най-продавания автор на всички времена. Нейните романи продават около 2 милиарда екземпляра и са на трето място в класацията на най-широко публикуваните книги в света след Шекспир и Библията. Тя е и най-превежданият индивидуален автор, поне на 103 езика.

„Десет малки негърчета“  е най-продаваният роман на Кристи със 100 милиона продажби, което го прави най-продаваната мистерия в света и една от най-продаваните книги на всички времена. По данни на изследване, проведено през 2019 година, Агата Кристи е най-популярният автор в света.

Повечето от нейните книги и разкази са адаптирани за телевизия, радио, видео игри и комикси, а повече от тридесет игрални филма са базирани на нейното творчество.

През 1971 г. става кавалер на Ордена на Британската империя за приноса си си към литературата.

Родена в богато семейство от висшето общество. Баща й Фредерик Алва Милър е американски борсов посредник, а майка й Клара Милър е англичанка, родена в Белфаст.

Научава се да чете много рано. Една от най-ранните известни фотографии на Кристи я изобразява като малко момиче с първото ѝ куче, което нарича Джордж Вашингтон. През април 1901 г., на 10-годишна възраст, пише първото си стихотворение. Нейни любими автори са Луис Карол, Чарлз Дикенс, Уолтър Скот и Александър Дюма.

През 1914 година се омъжва за военния летец Арчибалд Кристи и приема неговото фамилно име. По време на Първата световна война нейният съпруг е пратен във Франция, а Агата работи в болницата в английския град Торки като медицинска сестра. В този период тя се увлича по фармакологията, най-вече по отровите. За известно време работи и като фармацевт в аптека. Изследователите считат, че по-късно този неин интерес намира отражение в творчеството й. В него са описани над 80 убийства, извършени с отравяния.

Първия си криминален роман „Аферата в Стайлс“ Кристи пише през 1916 година, но той излиза през 1920 година. В него дебютират гениалният белгийски детектив Еркюл Поаро, капитан Артър Хейстингс и инспектор Джап. Впоследствие тези персонажи ще бъдат основни в над 30 произведения на авторката.

През 1926 година излиза романът й „Убийството на Родъжър Акройд“, издаван също като „Алиби“. Повествованието се води от името на един от персонажите, помагащи в разследването, който се оказва накрая и убиецът. Книгата й се възприема като революционна в жанра.

Паметна плоча на кралицата на криминалните романи

През 1926 година Арчибалд Кристи иска развод и го получава през 1928 г. Две години по-късно Агата Кристи  се омъжва за археолога Макс Малоун, който е с 14 години по-млад от нея. Тя участва с него в археологически разкопки, започва да изучава древни езици и история. Всичко това й помага при разработването на нови сюжети.

През 1930 година излиза романът  „Убийство в дома на викария“, в който се появява героинята й мис Марпъл, възрастна дама, чието хоби е разследването на загадъчни престъпления. Впоследствие Кристи публикува около 30 романа и разкази с нейно участие.

Общо авторката е публикувала 14 сборника с разкази, 17 пиеси, 66 детективски романа, множество повести и драми с криминален сюжет, включително 6 романтични новели, написани под псевдонима Мери Уестмакот. Сред най-популярните й книги са „Убийство в „Ориент-експрес“, „Смърт край Нил“, „Десет малки негърчета“, който Кристи счита за най-доброто си произведение.

Агата Кристи умира на 12 януари 1976 г. на  85-годишна възраст.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html