30 C
София
вторник, 16 август 2022 г.

Моля, не пипайте експонатите в тази изложба!

Галерията УниАрт към Нов български университет подрежда изложба с творби от колекцията си създадена през годините от Международното биенале на стъклото

„Международно биенале на стъклото“ е най-мащабното и професионално ориентирано събитие в България посветено изцяло на художественото стъкло. То се провежда в периода септември-октомври, на всеки две години. Настоящата изложба е продължение за популяризиране на това изкуство. Колекцията на „Международно биенале на стъклото“ се изгражда от произведения, дарявани от артисти, участващи в биеналето през годините.

В пространството на галерия „УниАрт“ в Нов български университет ще бъдат представени творби, които изпълняват важна роля в историята, културата и изкуството на стъклото в страната. Изложбата ще бъде отворена за посещение от 06 октомври до 27 ноември. В нея са представени избрани произведения на студенти от ателието по стъкло в НБУ и творби, дарени за колекцията от последното издание на биеналето през 2019 г.

Стратегическа цел на биеналето е развитието на художественото стъкло в България. При всяко свое издание организаторите му предоставя три стипендии за обучение в специалността по стъкло в Нов български университет – партньор и съмишленик в това начинание. Чрез тази съвместна грижа за новото поколение творци, екипът на биеналето се стреми да популяризира художественото стъкло. Успоредно със стипендиите се финансира разширяване и модернизиране на ателието по стъкло в НБУ, осигурявайки качествено и съвременно обучение на студентите избрали тази област. Галерия „УниАрт“ подкрепя мисията на „Международно биенале на стъклото“ от неготово първо издание през 2017 г. Изложбата от произведения на студенти и участници в биеналето е част от ежегодната програма на галерията, която насърчава участието на възпитаници и алумни на НБУ в творческия процес на университетската галерия.

Със свои творби в изложбата присъстват Адам Крушински, Андреа да Понте, Аойфи Соудън, Вацлав Ширтр, Вероника Милева, Веси Гекова, Гита Маркова, Ивайло Ненов, Йована Димитрова, Йонас Ноел Нидерман, Катерина Дзуки, Константин Вълчев, Лада Учаева, Лор Фраден, Мариана Маринова, Милица Минева, Моника Найденова, Рая Сотирова, Сайед Вакед , Силвия Цимерман , Тай Шао, Таня Хубенова, Юлия Крутеева.

Както във всяка изложба, пипането на експонатите е забранено. Още повече когато става дума за творби, сътворени от стъкло.

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html