-3.7 C
София
сряда, 1 декември 2021 г.

Илиана Раева: Не сме сигурни за европейското

Президентът на БФХГ Илиана Раева даде специално интервю за Фейсбук страницата на федерацията по повод предстоящото европейско първенство в Киев в края на месец ноември.

Русия, Италия, Испания, Грузия, Полша, Норвегия, Австрия, Кипър, Гърция вече отказаха участие на шампионата заради пандемията от коронавирус, но 25 държави са потвърдили участие, между които домакините от Украйна, Беларус, Израел, Азербайджан.

„Живеем в много несигурно време. Ситуацията с панденията тотално промени живота ни. Втората вълна е много по-мощна от първата. Разбира се, това влияе много на всичко и всички. Всеки ден научаваме, че някоя държава се отказва от участие на европейското. Не съм изненадана. Може би ще има и още. Всяко едно състезание губи, когато основни претенденти за призови места няма да вземат участие във форума. Ако няма отказали се до края на срока от споменатите държави, конкуренцията ще бъде интересна и силна. И нас не ни подмина зловещият вирус. Пет от момичетата, които се готвиха за Киев дадоха позитивен резултат след тестовете – Ева Брезалиева, Стиляна Николова, Валерия Ватова, Татяна Воложанина и Петя Борисова. Ева, Валерия и Стиляна вече са добре. Ева утре (бел. Ред. – днес) започва тренировки, Валерия и Стиляна от неделя. По-тежко беше състоянието на Таня, но и тя върви към подобряване. Петя първо даде отрицателен резултат, а в събота даде положителен. Както знаете ансамбълът и Боряна, и Катрин вече са изолирани на „Спортпалас“. Взехме всички мерки, които се изискват в тази ситуация“, заяви Илиана Раева.

Все още не е сигурно участието в Киев и на българския отбор.

„Разбира се, че нищо не е сигурно. Ето, видяхте, че бяхме готови за онлайн турнира, толкова много състезатели и треньори искаха да участваме, а два дни преди старта излязоха положителните проби и трябваше да откажем и всички да бъдем под карантина. Засега нещата се стабилизират, но не знаем какво ще се случи в България през следващите дни и седмици. Не знаем какво ще се случи и в Украйна. Ако нещата се задържат така, ако тестовете ни преди пътуването са отрицателни и всички са здрави, ще участваме. Не мога да гарантирам нищо. И все пак, здравето на състезателките е най-важно! Компромис с това няма да има. Ще вземем всички мерки, ако се пътува. Говорих с всяка състезателка и треньорите, които са категорични, че искат да пътуват. Боряна Калейн дори каза пред всички: „Пет състезателки да останат, аз ще пътувам!“ Смях се с глас. Шегува се, разбира се. Но сериозността на ситуацията изисква много отговорно решение и затова аз поисках мнението на всеки треньор и състезател. Говорих с Мария Петрова, която гарантира всички възможни необходими мерки заедно с домакините и ЮЕГ за възможно най-безопасно протичане на състезанието. Не се съмняват, че ще направят всичко по силите си“, коментира Раева.

„За втори път дезинфекцирахме зала „Раковски“ и всички стаи и коридори. Надявам се в неделя безпроблемно да се включи и Стиляна. По решение на старши треньора Валя Иванова, за всеки случай успоредно в клуба си ще се готви и София Иванова. Всичките имат много силни програми и нямат търпение да започнат тренировки. Тази година всички имат много силни съчетания. Много са трудни, но е удоволствие да ги гледаш, когато ги играят без грешка. Гимнастиката безмилостно иска своето – трупане на точки! Това изисква сериозно темпо и динамика, а както знаем, динамиката предизвиква емоция. Не можеш да си поемеш дъх от елемент, след елемент… Да му мислят съдиите! Например при ансамбъла е абсолютно невъзможно съдията да опише трудностите в D3! Категорично. Това ще се види още на европейското. Няма човешки възможности, които да могат практически да го направят. Сигурна съм, че това ще предизвика сериозен дебат преди олимпийските игри. При индивидуалното е възможно. Но при ансамбъла – не! Израстването при всичките ни национални гарнитури е много голямо. Вече никъде не отстъпваме в трудността. Въпросът е, че трябва да се изиграе без грешки. Ансамбълът на контролно има над 35 оценка, а индивидуалното над 25. Девойките над 23. Но и съперниците ни се стараят и търсят. Лично на мен тази гимнастика много ми допада! Много!“, не крие емоциите си първата дама на родната гимнастика, а по повод пандемията допълва:

„Аз не съм сигурна в каква посока пандемията ще промени живота ни. Нещо се случва… Нещо се променя, но още е само контур. Неясно е. Вярвам, че състезания ще има, но те ще бъдат различни. Как точно, предстои да видим. Много вярвам, че ще има олимпиада, или по-точно, много искам да има. Както и да е организирана, но да я има. Може би слагаме началото на нов начин на организация на спорта. Не знам… Но знам, че нещо се променя генерално. Скоро ще разберем“, заяви Раева.

Тя коментира още как се мотивират състезатели да тренират без големи състезания и какви са шансовете на българките на европейското първенство в Киев.

„Ами доживяхме такова време и трябва да се справяме. Ако те искат да се състезават и да участват на големи форуми, не е трудно да се мотивират. Ние започнахме да правим контролни по-често. Имаме и други идеи, но засега няма да ги споделям. Ако участваме и има европейско, шансовете ни са големи. Колкото и на нашите основни съперници от Израел, Украйна и Беларус. Този спорт отдавна има голяма конкуренция, не е както в миналото и това е най-добрата новина за неговото настояще и бъдеще като спорт“, допълни Раева.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html