24.8 C
София
петък, 20 май 2022 г.

Внимание: Въздухът в страната е много мръсен, не излизайте по възможност

Вчера сутринта бяха отчетени високи нива на замърсяване на въздуха. 9 от станциите на Изпълнителната агенция по околна среда регистрират концентрации на фини прахови частици над нормата, предава БНТ.

Тодорка Петкова от Изпълнителната агенция по околна среда коментира данните за цялата страна за периода от събота до понеделник.

През почивните дни и понеделник се наблюдава покачване на средната денонощната стойност на фини прахови частици. Максимално измерената концентрация в събота е 1,3, на следващия ден – 1,5. На 14, събота, нормата е превишена в 5 населени места, на 15 – в 8 населени места, на 16 ноември – в 9.

В понеделник заради мъглите и температурната инверсия започва покачване на максималните концентрации за фини прахови частици, като вече е 1,8 пъти над нормата, съобщи Тодорка Петкова. Такива са регистрирани в София, Пловдив, Видин.

„С настъпването на отоплителния сезон започват да се изгарят в домакинствата въглища и дърва, и като се има предвид, че на много места се изгарят и нерегламентирано отпадъци, съответно това влияе върху качеството на въздуха по отношение на фини прахови частици, както и мъглата и инверсията влияят“, поясни специалистката.

За този период от събота до днес няма повишени други показатели за качеството на въздуха, освен фини прахови частици.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html