15.8 C
София
петък, 22 октомври 2021 г.

Започнаха доставките на ваксина до САЩ и Европа

Американската авиокомпания „Юнайтид еърлайнс“ вчера започна да доставя ваксина срещу коронавируса, произведена от фармацевтичната компания „Пфайзер“, до складове в САЩ и в Европа, предаде БТА, цитирайки в. „Уолстрийт джърнъл“, 

По данни на вестника, „Юнайтид еърлайнс“, в сътрудничество с „Пфайзер“, е започнала доставките на ваксината с товарни чартърни полети. В момента се зареждат складове в американския щат Мичиган и в Белгия,

По-късно са планирани доставки в щата Уисконсин и в Германия.

За извършване на доставките авиокомпанията е поискала от федералното авиационно управление (ФАУ) на САЩ разрешение за транспорт на 6,8 тона сух лед, което е пет пъти повече от разрешеното по закон.

Ледът е необходим за поддържане на ниска температура на борда, за да може ваксината да се съхранява безопасно.

Миналата седмица германската фармацевтична компания „БиоНТек“ и нейният американски партньор „Пфайзер“ изпратиха до управлението по санитарен надзор на качеството на хранителните продукти и медикаменти в САЩ искане за регистрация на ваксината срещу коронавирус.

Специалисти от надзорния орган ще проучат искането, а след това то ще бъде разгледано и от колегия независими експерти, които трябва да се съберат на 10 декември.

По този начин използването на ваксината в извънредни ситуации може да бъде одобрено около средата на декември.

По-рано „БиоНТек“ и „Пфайзер“ казаха, че са готови да започнат разпространение на ваксината до няколко часа след одобрението й, и че ефективността й е 95 процента.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html