15.8 C
София
петък, 19 август 2022 г.

Започнаха дебатите за импийчмънт на Доналд Тръмп

Войници от Националната гвардия в центъра за посетители на Капитолия, където започна обсъждането на импийчмънта срещу Тръмп. Снимка БНР

В Камарата на представителите на Съединените щати започна обсъждането на импийчмънта срещу президента Доналд Тръмп. Демократите го обвиняват за подстрекаване на нападение срещу сградата на Конгреса преди седмица, при което загинаха пет души. Гласуването се очаква около 22 ч. българско време.

Малко преди започването на дебатите председателят на Камарата на представителите – демократа Нанси Пелоси написа в Туитър: „Подстрекаването от Доналд Тръмп на смъртоносния метеж срещу Капитолия е без прецедент в историята на нашата нация и представлява нечувано нарушение на клетвата му за изпълняване на длъжността“. И добави:

„Съобразяването с нашата положена клетва да защитаваме Конституцията изисква да действаме в посока незабавното му отстраняване от власт.“

Междувременно днес Сикрет Сървис поема командването на подготовката за охрана в дните преди встъпването в длъжност на избрания президент Джо Байдън.

В столицата се появяват все повече блокирани улици и тротоари и може да се забележи засилено полицейско присъствие.

В опазването на реда, което се очаква да е на безпрецедентно високо ниво,  ще се включат и 15 хиляди служещи в Националната гвардия.

Мерките се засилват на фона на информации за готвени опити на местни екстремистки групировки за покушения срещу членове на конгреса.

Демократът Джим Хаймс, заяви цитиран от „Вашингтон пост“, че заплахите са реални и може да се стигне до жертви, но увери, че няма опасност за превземане на органите на управление.

Стотици американски войници осъмнаха тази сутрин по мраморните подове в сградата на Конгреса на САЩ. Армейски части са разположени във Вашингтон за охрана на Капитолия, където Камарата на представителите започна дебат по искания от демократите импийчмънт на президента Доналд Тръмп.

ФБР обяви в понеделник, че има информация, според която на 16 януари във Вашингтон може да се появят въоръжени групировки, ако Конгреса приеме решение за импийчмънт на Тръмп, съобщи ABC News.
Въоръжени бунтове се планирани във всички щати между от 16-и до 20-и януари. Неназовани метежници призовавали за щурм на държавни, местни и федерални правителствени сгради, ако Тръмп бъде отстранен преди инаугурацията на Байдън.
Националната гвардия вече получи разрешение да разположи във Вашингтон по време на инаугурацията на 20-и януари 15000 войници, което е два пъти повече от налините сили. Във Вашингтон са командировани войници от щатите Ню-Йорк, Ню-Джърси и Делауер.
Сикрет сървис пък получи задача да бъде готова за церемонията по инаугурацията, дори и ако тя се състои седмица по-рано от 20-и януари.

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html