9 C
София
вторник, 2 март 2021 г.

Гласуваха процедурата за отстраняването на Тръмп

Избрано за Вас

Мнозинството от конгресмените в Камарата на представителите на САЩ (долната камара на американския Конгрес) подкрепи инициативата за импийчмънт на президента Доналд Тръмп по обвинение в подстрекаване към метеж. Така той стана първият държавен глава в историята на САЩ, подлаган на импийчмънт два пъти. Инициативата беше подкрепена с 232 гласа „за“, 197 конгресмени гласуваха „против“, с което резолюцията беше приета. За резолюцията гласуваха и десет съпартийци на Тръмп от Републиканската партия.

Обвинителният акт ще отиде в Сената, където процедурата ще се превърне в съдебен процес. Според графика на горната камара на Конгреса обаче тя ще може да се занимае с въпроса за импийчмънта на Тръмп едва след като мандатът му вече ще е приключил. Сенатът не възнамерява да обсъжда каквито и да било сериозни теми до 19 януари, а встъпването в длъжност на новия президент ще бъде на 20 януари.

Първият опит за отстраняване на Тръмп беше през 2019 г. Тогава Камарата на представителите гласува за импийчмънт, но контролираният от републиканците Сенат оправда държавния глава и по двете обвинения срещу него. Дебатите по предложението за импийчмънт на президента в Камарата на представителите продължиха няколко часа. От името на демократите председателят на Камарата Нанси Пелоси обяви Тръмп за заплаха за страната заради събитията от сряда, когато негови поддръжници превзеха за кратко сградата на Конгреса.

Изпитахме на гърба си метеж, който накърни светостта на нашия Капитол и се опита да измени волята на американския народ. Знаем, че президентът на Съединените щати предизвика този метеж, този въоръжен бунт срещу нашата страна. Той трябва да си иде. Той е недвусмислена и непосредствена заплаха за страната, която всички обичаме, каза Пелоси.

Същевременно Тръмп призова американците към спокойствие след съобщенията, че се готвят нови протести из цялата страна.

След съобщенията за готвени нови демонстрации приканвам да няма НИКАКВО насилие, НИКАКВО нарушаване на закона и НИКАКЪВ вандализъм. Не подкрепям такива неща, те не са това, което е Америка. Призовавам ВСИЧКИ американци да помогнат за успокояване на напрежението. Благодаря ви, се казва в изявлението на Тръмп.

РЕКЛАМА

- Реклама -

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html