11 C
София
вторник, 20 април 2021 г.

Джо Байдън вече официално е 46-ият президент на САЩ (видео, обновена)

Акценти

Бъдещата първа дама на САЩ Джил Байдън: ″Обичам мигрантите и бежанците″ | Новини и анализи по международни теми | DW | 12.11.2020

Във Вашингтон се проведе церемонията по встъпване в длъжност на 46-ия президент на САЩ Джо Байдън.

Жителите на Вашингтон бяха приканени да си останат у дома и да наблюдават по телевизията и онлайн церемонията по встъпване в длъжност, за да не се излагат на никакви рискове, свързани с епидемията от COVID-19.

С маски на лицата бяха и всички ВИП присъстващи на церемонията.

За церемонията пристигнаха бившите президенти Бил Клинтън, Джордж Буш-младши и Барак Обама със съпрузите си. Отиващият си президент Донълз Тръмп със съпругата си отлетя за Флорида няколко часа преди да започне церемонията.

Появи се и отиващият си вицепрезидент Майк Пенс.

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън произнесе реч преди да се отправи към церемонията по инаугурацията във Вашнгтин. Той говори в родния си щат Делауеър, засегна темата за смъртта, включително и тази на покойния му син. Петминутната му реч бе на няколко пъти прекъсвана от сълзи.

Избраната за вицепрезидент Камала Харис дойде на церемонията със съпруга си.

В 18.20 ч. българско време пристигна и новоизбраният президент Джо Байдън със съпругата си Джил – бъдещата Първа дама на САЩ.

Точно в  18.36 ч. българско време прозвуча националния химн на Съединените щати, изпълнен от лейди Гага. След това клетва положи вицепрезидентката Камала Харис.

В церемонията се включи и Дженифър Лопес.

Ето клетвата, която полагат президентите на САЩ при встъпването им в длъжност и която произнесе Джо Байдън в 18.48 ч. българско време с ръка на Библията.

Последва президентският марш и целувки от съпругата му Джил и дъщерята Ашли.

„Тържествено се заклевам, че честно ще изпълнявам длъжността Президент на Съединените щати и ще дам най-доброто от способностите си, ще спазвам и защитавам Конституцията на Съединените щати.“

Клетвата завършва с думите „So help me God!“ („И нека бог да ми е на помощ!“). Някои президенти по религиозни причини завършват с „So help me!“ („Помогнете ми!“) или „And thus I swear!“ („Кълна се!“)

Джо Байдън вече е 46-ият президент на Съединените американски щати. Ето какво каза той в първата си реч като държавен глава, която продължи 25 минути..

Това е денят на Америка, това е денят на демокрацията, денят на историческата надежда. Днес ние приветстваме каузата на демокрацията, волята на народа е изпълнена. Демокрацията е крехка, тя е ценна. В този час, драги приятели, демокрацията тържествува.

На тази свещена земя преди няколко дни имаше издевателства, които се опитаха да подринат демокрацията, пред Господа нашата нация е неделима. Гледаме напред и виждаме уникалния американски начин, готов за рискове, оптимистичен храбър. Като нация следва да бъдем такива хора.

Поемам щафетата от предишните президенти, които са тук, обърна се той към бившите държавни глави, които присъстват на неговата церемония – Барак Обама, Бил Клинтън и Джордж Буш. „Ние сме една велика нация, един добър народ, който се е доказал през вековете в мир, и във война. Трябва да гледаме напред. Много неща трябва да се преустроят.

„Много малко хора в историята са имали по-тежки предизвикателства от днес. Този вирус, който е отнел живота на толкова много хора – повече, отколкото през Втората световна война. Много хора са загубили своята работа, много бизнеси са затворени. Трябва да надвием привържениците на бялото превъзходство. Трябва да сме сплотени“, призова Байдън.

Той припомни, че САЩ са успели да надвият Голямата депресия и да спечелят две световни войни, защото са били сплотени като нация и общество. Байдън призова да се прекъсне войната в обществото и за толерантност. „Американците са се сплотявали и са тръгвали напред. Нека се разглеждаме като съседи и съмишленици. Без мир няма напредък“ заяви още Джо Байдън.

Очаквайте подробности!

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html