11 C
София
понеделник, 8 март 2021 г.

Медиите в Москва: Байдън направи подарък на Русия

Акценти

Инаугурацията на 46-ия президент на САЩ Джо Байдън  наруши много традиции – тя сякаш бе знак, че Америка е на кръстопът и американският елит вече няма как да се движи по утъпкани пътища, пише в репортаж за вчерашното събитие „Росийская газета“.

„Умиротворяващата реч на Джо Байдън в добрия стар стил бе балсам за душата на либералните коментатори, които със сигурност ще напишат за нея най-хвалебствени отзиви, противопоставяйки я на бунтарския стил на Тръмп. Но дали Байдън ще докаже на дело, че е президент на всички американци, остава отворен въпрос“, добавя московският официоз.

„С речта си Байдън положи усилия всеки да осъзнае, че Америка изживява преломен момент, каквито рядко е имало в нейната история. Той отправи сигнал, че американската демокрация е станала победител в крайно жестока битка, всъщност сражение между Доброто и Злото. Значи самият Джо Байдън предвожда силите на Доброто, гласи заключение на „Комерсант“. Според анкетите одобрението за новия президент е някъде между 54 и 57 на сто – това навярно ще му позволи да започне мандата си в сравнително спокойствие“, добавя вестникът.

„Байдън заяви, че жителите на САЩ трябва да се изправят срещу бялото превъзходство и както изглежда е първият президент, споменал за това на клетвената си церемония“, отбелязва онлайн изданието „Медуза“.

„В словото си Байдън наблегна върху необходимостта от сплотяване на американците и преодоляване на разногласията – това бе правилно от гледище на момента, казват експерти, говорили пред „Известия“. Но според тях словото му не е вдъхновило хората и в ораторски план стои по-долу от речите на неговите предшественици Барак Обама и Доналд Тръмп. Ако пък новото ръководство на САЩ продължи да нарича привържениците на Тръмп екстремисти и да настоява за импийчмънт на лидера им, ще му е много трудно да постигне единство в обществото“, изтъква всекидневникът.

„Байдън произнесе обединителна реч в момент, когато Америка е силно разделена. Дали обаче разгорещените и разгневени демократи ще поискат да чуят думите на своя кандидат за висшия пост“, пита се американистът Юрий Рогульов, цитиран в „Комсомолская правда“.

Байдън посещава СССР през 1988 г. като член на Комитета за външни отношения на Сената на САЩ. Едно от малкото останали свидетелства за посещението на Байдън тогава са няколко негови черно-бели снимки със съветския външен министър Андрей Громико. Снимка Интернет

„Труд“ очаква от администрацията на Байдън нееднозначна политика спрямо Русия. „От една страна, Демократическата партия се бореше с Тръмп, твърдейки, че той е креатура на Кремъл, а покрай това обвиняваше Русия в намеса във вътрешните работи на САЩ. Тази пропагандна кампания натрупа инерция и ще се отразява на нещата още година-две. Но като цяло за демократите са традиция красивите жестове и шумните изявления за разведряване и рестартиране. Тази тенденция може да се прояви през втората половина от мандата на Байдън“, пише вестникът.

„Вместо слаб президент, намирал се под натиска на опозицията, в Белия дом се настани такъв, който има мотив, воля и възможности да прочиства страната от тръмпистите, а същевременно да се бори с техния външен съюзник, за какъвто е назначена Москва“, се казва в коментар от „Взгляд“. „Управлението на Байдън започва доста по-добре, отколкото се очакваше, а той самият днес е далеч по-силен, отколкото би трябвало да бъде“, констатира електронният вестник.

„Подарък за Русия“ нарича „Лента.ру“ акта, с който Байдън отмени вчера по екологични съображения разрешението за изграждане на канадско-американския петролопровод „Кийстоун Екс Ел“.

Пред бизнес вестника „Ведомости“енергийният експерт Андрей Корнеев твърди, че „в близките години САЩ ще се сблъскат с недостиг на петрол и газ, от който ще може да спечелят и руски компании износителки“.

РЕКЛАМА

- Реклама -

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html