20.2 C
София
неделя, 9 май 2021 г.

Без зрители на олимпиадата в Токио

Акценти

Организационният комитет на Токио 2020 проучва възможността за провеждане на летните олимпийски игри в японската столица без зрители поради пандемията от коронавирус, заяви на пресконференция шефът на организационния комитет Йоширо Мори.

„Въпреки че по принцип не искаме да провеждаме Игрите без публика, ако не мислим за тази опция, няма да можем да симулираме организацията на състезанието“, каза Мори.

Той подчерта, че организационният комитет не е получил възражения от своите партньори относно провеждането на игрите.

На 22 януари агенция „Киодо“, позовавайки се на свои източници, съобщи, че японското правителство обмисля няколко варианта, в случай, че ситуацията с коронавируса по света не бъде овладяна до лятото.

Сред тях е ограничение на броя на зрителите на стадионите или провеждането на игрите без публика.

Олимпийските игри в Токио трябваше да се проведат от 24 юли до 9 август 2020 година, но поради пандемията от коронавирус най-голямото спортно събитие беше отложено с една година и сега ще се състои от 23 юли до 8 август 2021 г.

По темата говори и президентът на МОК Томас Бах.

„Към този момент няма никаква причина да вярваме, че олимпийските игри в Токио няма да бъдат открити на 23 юли. Точно заради това няма план „Б“ и сме напълно отдадени на това да проведем тези Игри безопасно и успешно“, каза той.

Организаторите в Токио са изготвили редица безопасни мерки, които ще позволят провеждането на най-висшия спортен форум, дори ако пандемията не е под контрол, и без ваксинация.

Обществената подкрепа в Япония продължава да е ниска, като около 80% от анкетираните в последните седмици са по-скоро „за“ ново отлагане или отмяна на олимпиадата.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html