25.3 C
София
петък, 19 август 2022 г.

Здравко Здравков: През тази година ще премахнем 1 300 незаконни гаража

Продължава кампанията на Столичната община за премахването на незаконните гаражи. През миналата година са премахнати 200 от незаконните гаражни клетки, а тази година предстои да бъдат махнати нови 1 300. Това съобщи пред БНР главният архитект на София Здравко Здравков.
В производствата по събаряне на незаконни гаражи в столичните райони се изминава дълъг път, като се провеждат различни процедури, но те се извършват, за да може производството да е достатъчно стабилно да издържи в съда. След всички тези процедури се пристъпва към физическото премахване. Здравков се закани , че няма да има „амнистия“ за незаконни гаражи или незаконни постройки. Той обясни, че се планира изграждането на големи обществени гаражи, но те трябва да бъдат обвързани със спирките на масовия градски транспорт.

„Експериментално стартирахме с четири такива гаража, които са в непосредствена близост до метростанции. Като процедура най-напред сме с гараж, който се намира в район Студентски, до метростанцията на булевардите „Г. М. Димитров“ и „Климент Охридски“, гараж до Пета градска болница при спирката на метрото на „Мария Луиза“, в район „Подуяне“ до новата метростанция на третата линия и в „Овча купел“ при метростанцията пред 88-о училище. Това са четири големи гаража с 250-300 места.“

Арх. Здравков отбеляза, че нивата на моторизация в София надминават два пъти средноевропейските нива с между 600 и 700 автомобила на 1000 души. Общо са регистрирани около 1 милион. Това показва, че крайното решение на проблема минава през осмисляне на нивата на моторизация в града.

По отношение на ремонта на участъка от Околовръстния път между – разклона за Банкя и квартал „Павлово“, главният архитект на София обясни, че са получени много възражения по предложените концепции за изграждане на пътния възел на булевардите „Никола Петков“ и „Цар Борис Трети“. В момента се работи за промяна на концепцията и етапно стартиране на проекта от автомагистрала „Струма“ към „Овча купел“ и осъществяване на връзка на входа на „Горна баня“.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html