-3.7 C
София
сряда, 1 декември 2021 г.

Пет екзопланети изпаднаха в орбитална хармония около звезда

Космическият телескоп „Хеопс“ наблюдава звездния балет на пет екзопланети, феномен, който никога не беше регистриран досега и поставя под въпрос теориите за тяхното образуване, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Наблюдаваните небесни тела се намират на разстояние 200 светлинни години от Земята. Петте екзопланети орбитират около звездата си TOI-178 като по часовник. Те следват движение по „резонанса на Лаплас“, за пръв път идентифициран от астронома в края на 18 век, присъщо за трите луни на Юпитер.
Същата небесна механика е налице при TOI-178. Първата звезда от веригата обикаля около звездата за 3 дни, и следващите, все по-отдалечени една от друга, за 6,10,15 и 25 дни. Някой от тях се изравняват в една линия. Шестата планета, най-близка до звездата, орбитира прекалено бързо, за да изпадне в резонанс с останалите.
„Познаваме само пет подобни системи с такава конфигурация, в които няколко екзопланети изпадат в орбитална хармония около звезда“, заяви Адриен Лельо, астроном от Обсерваторията на Женевския университет и автор на проучването.
Нищо не е попречило на създалото се равновесие в продължение на последните два милиарда години. И тук нещата се усложняват. Защото на теория, колкото планетите са по-отдалечени от звездата си, толкова повече намалява и плътността им. А в наблюдаваната от „Хеопс“ система, третата екзопланета е много по-плътна от втората по отдалеченост от TOI-178.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html