24.8 C
София
петък, 19 август 2022 г.

Антифашисти срещу Луковмарш

За поредна година в София се провежда антифашистка демонстрация под мотото „Без нацисти по улиците ни!“. Основната цел на демонстрацията е да се обединят всички, които се противопоставят на организирания по-късно днес Луковмарш, организиран от националистически организации.

Снимка Булфото

Протестът прерасна в шествие по централните софийски булеварди. Участниците се обявиха против омразата и разделението и в подкрепа на равенството без значение от раса, етнос, пол и икономическо положение.

Протестиращите скандираха „София не е фашистки град“ и носеха плакати с надписи „Хора, бдете!“ и „Без нацисти по улиците ни!“.

„Тук съм, защото подкрепям борбата за един по-добър свят, в който можем всички заедно да живеем без дискриминация, без предразсъдъци и насилие. Също така не подкрепям въздигането на всякакви нацистки или други тоталитарни идоли, каквито е шествието Луковмарш, срещу което също сме тук“, каза пред БНР участничка в демонстрацията.

„Това е нашата форма на протест срещу провеждането по-късно на Луковмарш, една профашистка, ксенофобска проява, екстремистка, с която ние няма как да се съгласим“, заяви евродепутатът Петър Витанов (БСП/ПЕС).

Протестиращите напомниха, че неонацисткото шествие „Луковмарш“ продължава да се случва всяка година без разрешение от Столична община за провеждането му.

Днес следобед в София се очаква да се съберат и желаещи да участват в Луковмарш, въпреки че няма съгласуване от страна на Столичната община. Миналата година то не се състоя след забрана на Столична община, продиктувана от решение на Върховния административен съд. Тогава имаше единствено бдение пред дома, където е живял и убит Луков на 13 февруари 1943 г.

Организаторите от Българския национален съюз заявиха, че решението на Столична община е обжалвано пред съда и забраната е паднала. Те са обявили мото: „Ние не капитулираме“, а също така обясняват, че са заявили отдавна намерението си за провеждане на факелно шествие днес. То не е съгласувано с общината, но нямало законова пречка да се състои, тъй като режимът за подобни събития не е разрешителен, а единствено уведомителен.

Тази година и различните политически групи в СОС приеха декларации срещу провеждането на марша, окачествяван като неонацистки. За първи път и групата на ГЕРБ прие протестна декларация.

„Луковмарш“ се провежда от 2004 г. насам, като в последните му издания участват над 2000 души, включително и крайни националисти от други европейски държави. То тръгва обикновено от НДК и продължава до дома на ген. Луков на ул. „Тракия“ №1. Шествието обаче е остро осъждано от посолствата на чужди държави у нас, антиправителствени и еврейски организации. С позиции срещу „Луковмарш“ са излизали ГЕРБ, „Демократична България“ и БСП.

Днес се провеждат протести срещу неонацистки публични прояви в още три града в Европа – Дрезден, Берлин и Будапеща. Там ще се проведат и демонстрации пред българските посолства и консулства.

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html