11 C
София
понеделник, 8 март 2021 г.

След 57 години наблюдения черната дупка Лебед Х-1 се оказа по-голяма

Акценти

Ново изследване разкрива подробности за първата открита някога черна дупка, забелязана през 1964 г., включително че тя е по-голяма, отколкото беше известно досега, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. „Сайънс“, съобщава БТА.
Изследователите съобщават, че нови наблюдения на черната дупка Лебед Х-1, орбитираща в звезден съюз с голяма и светеща звезда, показват, че масата й се равнява на 21 слънчеви маси, или че е с 50 процента по-масивна, отколкото се смяташе досега.
Въпреки че все още е една от най-близките известни черни дупки, изследователите са установили също, че Лебед Х-1 се намира малко по-далече от изчисленото досега разстояние – на 7200 светлинни години – разстоянието, което светлината изминава за една година, на 9,9 трилиона километра от Земята.
Черните дупки са изключително плътни обекти с толкова силно гравитационно притегляне, че нищо, дори светлината, не може да им се изплъзне. Някои са „свръхмасивни“, като тази в центъра на нашата галактика Млечен път, чиято маса се равнява на четири милиона слънчеви маси. По-малките черни дупки са с масата на звезда.
Черната дупка Лебед Х-1 в съзвездието Лебед е сред най-ярките известни източници на рентгеново лъчение, казва астрономът и ръководител на изследването Джеймс Милър-Джоунс от университета „Къртин“ в Австралия. Тя се върти толкова бързо – почти със светлинна скорост, че се доближава до максималната скорост, предвидена от общата теория на относителността на Айнщайн, допълва Милър.
Лебед Х-1 поглъща материал, изхвърлян от повърхността на звездния си компаньон – свръхмасивен „син гигант“.
Обектът започва съществуването си преди 4 до 5 милиона години като звезда с маса, равняваща се на 75 слънчеви маси, която рухва в черна дупка преди няколко десетки хиляди години.
Изследването включва данни от VLBA – система от 10 радиотелескопа в САЩ.

 

РЕКЛАМА

- Реклама -

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html