5 C
София
понеделник, 1 март 2021 г.

Какво е общото между русенското варено и котките?

Избрано за Вас

ВЕСЕЛИН ДАМЯНОВ-ВЕС, по известен просто като Бат Вес, подреди самостоятелна изложба във варнеската Арт галерия „Ларго“. Експозицията бе открита на 18 февруари и може да бъде разгледата до 9 март.

Талантливият и международно оценен сливенски художник Веселин Дамянов-ВЕС показва свои творби в тази галерия за втори път. През 2018 година се откри първата самостоятелна изява на Вес във варненската галерия – „Малкият формат в големия град“. Тогава той се представи с графика, а събитието беше част от съпътстващата програма на Третия международен екслибрис конкурс – Варна, като Вес беше поканен като победител във второто издание на конкурса. Сега той се представя с колоритни и пастьозни живописни творби. Картините са правени в последните две години и ни показват, че Веселин е майстор не само в областта на графиката, но и в тази на живописта.

В изложбата виждаме няколко серии от творби – пейзажи, портрети, натюрморти. Пейзажите отразяват особеното светоусещане на автора – вглъбени, тихи и нежни природни картини, колоритни и звучни морски пейзажи, серия миниатюри с храмове и сливенски стари къщи. Серията с портрети разработва любима тема на автора за състоянията на женската душа. Героините му са или меланхолични и тъжни, или замислени и носталгични, но изключително интересно и майсторски разработени. Не по-малко вълнуващи са и натюрмортите, като освен серия с цветя Бат Вес е донесъл и натюрморт, отразяващ изключителното му чувство за хумор и историчност – това е творбата в искрящ червен колорит „Русенско варено”.

В изложбата са показани и серия живописни рисунки с котки.

Веселин Дамянов-Вес е роден на 30 май 1977 в град Сливен. През 1996 г. завършва средно художествено училище по приложни изкуства „Димитър Добрович” в Сливен със специалност „Плакат”. През 2002 завършва бакалавърска степен във Великотърновския университет „Свети свети Кирил и Методий“, факултет „Изобразително изкуство“ със специалност „Графика“, а през 2004 г. получава магистърска степен със специалност „Живопис“ отново във ВТУ. Член на СБХ от 2004 година. Има 23 самостоятелни изложби, участва в над 160 сборни изложби, конкурси и биеналета, където печели повече от 80 награди. Повече от 20 от тях са първи награди. Някои от тях: Първа награда и плакет „Стефан Марков” в Третия форум „Малки графични форми” – София (2016), Първа награда от Втори международен Exlibris конкурс – Варна (2016), Първа награда на Национална асоциация на италианските гравьори, Вигонца – Италия (2016), Награда за графика от Тридесет и шестия международен конкурс за малка графика, Кадакес – Испания (2016), Първа награда и диплом от Деветия международен конкурс за Exlibris и малка графика, Гданск – Полша (2018), Награда на Съюза на българските художници от Национална графична изложба „Георги Герасимов” – Пазарджик (2019), Голяма награда на община Плевен на десетото биенале на малките форми – Плевен (2020) и др. Негови творби присъстват в музеи и частни колекции в повечето европейски страни, както и в Китай, Канада, Тайланд, САЩ, Япония, Малайзия и други. Живее и работи в Сливен.

РЕКЛАМА

- Реклама -

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html