5 C
София
понеделник, 1 март 2021 г.

Глобалното затопляне спира скачането на жабите

Избрано за Вас

Експерти от Канада са установили, че заради дехидратация някои жаби губят способността си да скачат – пример за сериозните последствия за земноводните от климатичните промени, пише „Популярная механика“, цитирано от БТА.
За целите на изследването авторите му от университета „Саймън Фрейзър“ в Британска Колумбия са направили експеримент с три вида жаби – опашата жаба (Ascaphus truei), която обитава студени планински потоци, приспособена към сухи условия крастава жаба (Spea intramontana) и тихоокеанска дървесна жаба (Pseudacris regilla), способна да се адаптира към различни местообитания.
Изследователите са измерили дължината на скока на земноводните, след като са били поставени в специална камера, позволяваща да се контролира нивото им на обезводняване и телесната температура.
Специалистите са установили, че колкото по-дехидратирани са жабите, толкова по-кратко е изминаваното от тях разстояние с един скок. Оказало се също, че обезводняването скъсява дължината на скока на земноводните.
В резултат на загубата на една трета от телесното тегло вследствие на дехидратация, 45 % от жабите просто са престанали да скачат.

 

РЕКЛАМА

- Реклама -

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html