5 C
София
понеделник, 1 март 2021 г.

Д-р Пенчев: През март всеки ще може да избира с коя ваксина да бъде имунизиран

Избрано за Вас

През март ще може всеки да избира с коя ваксина да бъде имунизиран. Логистични проблеми, свързани с ваксините, в София няма. Към момента в инспекцията има над 5000 дози от AstraZeneca. Това разкри директорът на столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев пред БНТ.

Д-р Данчо Пенчев, снимка Интернет

В четвъртък се очакват 12 хиляди дози Moderna, а до края на седмицата около 53 хиляди AstraZeneca, другата седмица се очакват още ваксини на Pfizer/BioNTech.

Основните количества, които ще влязат в България през март, са над половин милион дози от различните видове. Тогава е напълно възможно да достигнем до момента, в който всеки един гражданин на България би могъл да избере ваксината, с която да бъде ваксиниран. Гарантирана е втората доза на тези, които в момента се ваксинират с първа. В РЗИ-София и във всички останали здравни инспекции е заделена втората доза и тя е налична.

Той бе категоричен , че зелените коридори и ваксинацията в почивните дни е правилно решение.

Д-р Аспарух Илиев, снимка Интернет

„За съжаление коя ваксина е по-добра е дискусия, която започва се води навсякъде. Това е естествената човешка психика. Тук е мястото на експертите и институциите да кажат, че подобна разлика не води до никъде. Мнението от сегашните проучвания показва, че сегашните РНК ваксини са доста по-ефективни от тези на AstraZeneca. Но този медикамент се прилага успешно във Великобритания, където показва доста по-добри от очакваните резултати”.

Това заяви в ефира на NOVA завеждащият лабораторията по инфекции на мозъка в Берн д-р Аспарух Илиев.

Според него засега няма конкретни контра индикации за използване на отделните ваксини в отделните рискови групи. По отношение на ваксините на AstraZeneca от Острова показват, че тя има доста добра ефективност при по-възрастните хора.

„По никакъв начин ваксинираните не могат да се заразят с вируса”, категоричен е доктор Илиев.

 

РЕКЛАМА

- Реклама -

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html