0.8 C
София
събота, 29 януари 2022 г.

Нинова иска руска ваксина, Дариткова я обвини в лобизъм

Внасяме проект на решение в парламента българското правителство да започне двустранни разговори за доставка на ваксината Спутник, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на парламентарната група.

Корнелия Нинова.

Според Нинова правителството се е скрило зад решение на Народното събрание от декември с което поиска одобрение за сключване на споразумения за покупка на ваксини с ЕС.

„Тъй като не можем да очакваме премиерът да прояви сега изключителна смелост, поемаме инициативата и внасяме днес в Народното събрание да се търсят допълнителни възможности за България, като настояваме Народното събрание да възложи на българското правителство, да започне двустранни разговори за доставка на ваксината Спутник“, заяви Нинова. Тя поиска това да се случи преди разпускането на Народното събрание.

„Очакваме от ръководството то да бъде включено спешно в програмата. В обратен случай ще упражним правото си и с подписи ще искаме извънредно заседание по този въпрос“, допълни Корнелия Нинова. Управляващите се скриха се зад гърба на Европа и се скараха на производителите на ваксини – в стар стил все някой друг е виновен, каза Нинова. Според нея правителството на Борисов не се справи с нито една от последиците на кризата от COVID- 19 – нито здравната, нито икономическата. Сега е наред процесът по доброволно ваксиниране и изпълнението на ваксинационния план, каза Нинова.

Корнелия Нинова лобира за един учебник и за една ваксина, а на този фон твърди, че категорично се противопоставя на подобни явления, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ  д-р Даниела Дариткова в отговор на Нинова. Тя обърна внимание на празните места на депутатите от БСП в пленарна зала: „Картината на отсъстващата опозиция е типична за 44-ото Народно събрание. Дълго време бяха извън парламента, а и сега виждаме системен саботаж на заседанията. Типичното поведение на лидера на БСП е явяване за краткотраен гастрол в пленарна зала с поредна декларация, която демонстрира тежко разминаване между думи и дела. Твърдението, че сте против лобизма търпи крах от това, което чуваме в последните седмици от тази парламентарна трибуна от г-жа Нинова“.

Дариткова обърна внимание на Нинова, че руската ваксина Спутник все още няма разрешение за употреба в ЕС. „В този парламент видяхме тежка липса на експертиза. Не може да правиш проект на решение да задължаваш събранието да го обсъжда, още повече да искаш да задължиш правителството да наруши действащото законодателство по отношение на лекарствените продукти в хуманната медицина, към които спадат и препаратите за ваксинопрофилактика на заболяването COVID – 19“, каза Дариткова.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html