-8.1 C
София
петък, 28 януари 2022 г.

Цацаров: Прокурор да разследва главния е най-екзотичната идея, която съм чувал

„За времето на работа в съдебната система съм видял много странни какви не законодателни идеи, но това е най-екзотичната идея, която съм чувал. Това е много екзотично. Спорно е дали ще бъде работещо решение. Ако възприемем на 100% тази идея, ние изхождаме от презумцията, че контролиращият главен прокурор е безгрешен“.

Това заяви шефът на Антикорупционната комисия и бивш главен прокурор Сотир Цацаров пред БНТ по повод промените в Закона за съдебната власт, които предвиждат създаването на специален прокурор, който да разследва главния.

Искове за отнемане на имущество в размер на 3.5 млрд. лева е внесла КПКОНПИ в съдилищата на страната, делата, които се водят, са 690. Общият размер на исковете срещу Васил Божков и свързаните с него лица е 278 млн. лв., поясни Цацаров.

По отношение на необходимостта на промени в закона, шефът на антикорупционната комисия заяви, че трябва по-голямо прецизиране при 50-те лица, определени за висши публични длъжности.

„Промени са необходими в частта, която касае отнемането на имущество. Има натрупана значителна съдебна практика, която трябва да намери отражение в разпоредбите на закона. Когато законът е правен, част от тази практика не е формиране. Сега и ние имаме практика, и съдилищата“, обясни той.

Според него няма народни представители, които да не споделят такива искания за промени в закона, но такива действия не са предприети.

„Практическите ползи ще са свързани със самите законодатели. Ще се прецизира режимът, при който те самите подават декларации за имущество и интереси. Достатъчно е да кажа, че за изминалата година сме получили и обработили не по-малко от 12 000 декларации. Трябва да се създаде улеснен и прозрачен режим за деклариране. Трябва да има съвсем ясни гаранции за лицата, срещу които завеждаме определени искове за отнемане на имущество, че това ще става при пълно отчитане на тяхното имотно състояние и разликите между приходите и разходите“, каза още Сотир Цацаров.

Според него поправките са не толкова политически обусловени, колкото експертно-юридически необходими, но с много голяма полза.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html