-7.8 C
София
сряда, 26 януари 2022 г.

Айсберг с големината на Париж се отцепи от ледовете на Антарктика

Айсберг с големината на Париж или Лондон с предградията се откъсна от Антарктика, недалече от британска изследователска станция, където отдавна се опасяват от подобно събитие, съобщи БТА.

Леденият блок с площ почти 1270 кв. км се е откъснал от шелфа вчера сутринта. Отцепването е станало малко над 20 км от британската изследователска станция „Халей“, но в базата по това време не имало никой и не е възникнал риск за човешкия живот. Айсбергът е с площ 1270 кв. км и дебелина от 150 метра. Британската антарктическа служба (БАС), която експлоатира базата „Халей“, е ограничила дейността си от 2017 г. поради опасението, че е можел да се отцепи във всеки един момент.

Големите пукнатини в леда на тази част на Антарктида са открити за първи път преди десетилетие и оттогава БАС наблюдава района, опасявайки се от точно такова събитие.

Антарктика е географски регион, обхващащ континента Антарктида и водите и островните територии в Южния океан разположени южно от Антарктическата конвергенция. Заема около 20% от площта на южното полукълбо, от които 5,5% (14 млн. km²) са площта на самия материк.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html