-1.2 C
София
сряда, 19 януари 2022 г.

Вицепрезидентът: Цинизъм е да забраниш тържествата на Шипка

Илияна Йотова: Децата ни да не мрат в шахти, това за мен означава смяна на  модела

За мен е цинизъм да няма тържества на Шипка. Не можем да не отидем на Националния си празник на връх Шипка, на открито, където хората могат да пазят дистанция и да се създаде организация. Това заяви в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова. На този фон, се отварят заведения, допълни тя.

Вицепрезидентът отправи критика по повод ваксинационния план у нас. „Тези „зелени коридори“ са доказателство, че организацията в този процес не струва, че нещо не е както трябва. Защо се налага това след като имаше ваксинационен план? Това е признание за много сериозни проблеми“, категорична е Илияна Йотова. Другата голяма болка и тревога е начинът, по който хората бяха информирани за тези ваксини, по който вървеше самата кампания, допълни още Йотова.

„За мен не е достатъчно да видим две голи ръце – било то на минситъра или директори на болници. Поне три предписания има от световни здравни организации, за да може хората да бъдат убедени. Когато човек не е информиран и има съмнения, той се страхува“, коментира вицепрезидентът пред БНТ. Според нея има един неприятен факт – страни, които са по-малки от нас, са получили повече ваксини. Илияна Йотова добави, че ще се ваксинира, но когато му дойде времето.

Не съм видяла през всичките тези години БСП да не ни подкрепя, заяви вицепрезидентът. „Аз не съм от вчера в политиката. Всички ние съзнаваме, че президентската институция би могла да се превърне в един чудесен инструмент за пазарлъци. Ние не искаме да се явяваме като резултат от политическо предложение“, категорична е Йотова.  През всички тези четири години ние сме открити към хората. В нито един момента, в това което обещавахме на хората, не сме се променили, допълни тя. „Президентската институция е това, което създава стабилност. За разговори, за консултации. В началото диалогът с изпълнителната власт беше възможен, до един момент, когато се оказа, че всичко зависи от един човек“, смята Йотова. „Всеки ни казваше – иди се разбери с Бойко. Е, това няма как да стане. Ние отказваме да бъдем под нечий чадър, под нечий похлупак“, категорично заяви вицепрезидентът. Според нея има два много важни въпроса пред страната ни – как България ще отговори на климатичните промени и как ще се преборим с бедността и неравенството, защото това са кризите фантоми, които следват след COVID.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html