0.8 C
София
събота, 29 януари 2022 г.

Владо Карамазов и любовта към фотографията

Преди година, когато театралните сцени и снимачните площадки утихнаха заради пандемията, Владимир Карамазов открива нов начин да разказва истории. Зародило се като спонтанно желание сам да прави снимките за сайта си, бързо се пристрастява към новата възможност сам да открива красотата и болката и през обектива си. Това стана ясно от разговора на актьора с журналистката Ростислава Генчева от БНТ.

Резултатът само за няколко месеца са десетки фотосесии и стотици снимки. Така се появяват портретите на родопските баби, мъжете от Златна Добруджа, с техните коне, овце и крави, децата от крайните квартали, работниците от фабриките. Техните истории Карамазов преследва с истинска отдаденост докато, те не се разкрият напълно и да започнат да споделят безмълвно.

Преди един месец аз си повярвах и си дадох сметка, че нещата, които се случват не са малки. И всъщност не всеки би могъл да стигне до тези конкурси, до тези финали. Когато в тези конкурси получиш имейл, че си достигнал до финалната 10-ка, до финалната тройка или нещо такова… Аз седя и не мога да повярвам. Седя пред имейла по един час и не мога да повярвам. Все още не мога да повярвам. Аз все още мисля че това е сън, който… утре ще се събудя и това е просто един сън и ще си кажа „Ех, колко беше хубаво, защо не може да се случи на живо“, споделя Карамазов, в интервюто си, което бе излъчено днес в ефира на телевизията майка.

Може би, всичките неща, с които съм се захващал в живота ми, освен актьорското майсторство, съм се научил с гледане. Оказа се, че съм много добър ученик, като гледам добрите примери, признава той.

Последвах в Инстаграм всички фотографи, които аз харесвам. Правех снимки и започнах да откривам огромната разлика между моите снимки и техните. Просто моите бяха елементарни, нормални снимки. И започнах да търся отговор на въпроса – Как да направя така, че моите снимки да станат форма на изкуство? И с този въпрос се занимавах страшно много време. И си спомням, че намерих отговора в едно село в Родопите – Чала. Бях там и снимах… и всъщност намерих отговор на този въпрос, разказва актьорът.

Това, че съм Владо Карамазов ми отваря много врати и не много, а това просто улеснява много нещата, защото хората не са много доверчиви, издава още Карамазов.

И когато отиде човек, който те лично не познават и му влезеш в личното пространство и кажеш „Искам да те снимам“ почти винаги отказа е налице. Но с мен е по-различно, защото хората ме познават и това кой съм, дали ще им направя лошо, дали съм лош човек, това вече го няма, защото те знаят кой съм, какъв съм, дори гледали са ме по телевизията вече 20 години, така, че това категорично отпада. А когато аз избера някой човек да снимам, аз съм сигурен в него, че ще направя хубава снимка и от там насетне се започва…

Наградите от световните фотографски фестивали и платформи в Гватемала, Испания, Таджикистан, Бристол, признанията от водещи фотографи и галерии са вече факт. И от известен български актьор, Карамазов се превърна в откритие на международната фотографската сцена.

„Искам да открия неоткритите места, колкото и малко да са те по света и да разкажа за тях. Това, което също искам да покажа България на света по начина, по който искам да я видят. Аз искам да я видят.“, признава актьорът.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html