0.8 C
София
сряда, 19 януари 2022 г.

Георги Господинов покори нов литературен връх

Писателят Георги Господинов спечели ново европейско литературно отличие. Българският автор е носителят на наградата Usedom за 2021 г., предаде БНТ. Тя се връчва за принос към развитието на европейската литература и диалог.

Георги Господинов е избран за победител от жури с председател носителката на Нобелова награда Олга Токарчук. Тя самата е сред европейските писатели, получавали наградата, заедно с имена като Саша Станишич, Йоана Батор, Джени Ерпенбек, Илия Троянов.

В мотивите си за решението журито пише: „Георги Господинов е значим и неповторим глас в европейската литература. Неговото творчество – фрагментарно, пълно с меланхолия и острота – стъпва върху най-добрите традиции на централноевропейската проза с нейната неунищожима нужда да разкрива нови и нови пластове на човешкия опит“.

Отличието си Господинов ще получи през април в рамките на Дните на литературата на остров Узедом, който събира полската и немска граници. Островът има стара литературна слава и е бил любимо място на Томас Ман.

По време на фестивала Господинов ще има свое четене на 17 април. Планирано е подобно събитие и с участието на Олга Токарчук, известният философ Петър Слотердайк, Навид Кермани и други.

За Георги Господинов това е поредната значима европейска награда, която получава. През 2019 г. той спечели полската награда „Ангелус“ за романа си „Физика на тъгата“, а три години преди това и швейцарската „Ян Михалски“, в конкуренция с писател от ранга на Джулиан Барнс.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html