-4.5 C
София
неделя, 23 януари 2022 г.

Обзор се отцепи от Несебър

Местен референдум в Обзор и още шест села реши населените места да се отцепят от Несебър и да бъдат отделени в самостоятелна община. Център на новата административна единица ще е град Обзор, а в нея влизат още Баня, Емона, Приселци, Раковсково, Паницово и Козница.

75 на сто от регистрираните избиратели във въпросните населени места гласуваха в неделя и това прави вотът им легитимен.

Според кмета на Обзор Христо Янев едно отделяне в самостоятелна община ще позволи на региона не само да се самоиздържа, но и да има развитие. Като пример местните посочват Бяла, където въпреки по-лошият плаж и по-малкото хотели, успяват да имат бюджет, гарантиращ инвестиции.

Законността на резултатите от референдума може да се оспори в 7-дневен срок от обявяването на резултатите от общинската избирателна комисия пред съответния административен съд. Той има 14 дни да се произнесе. Решението на административния съд може да се обжалва в 7-дневен срок пред Върховния административен съд, който се произнася в 14-дневен срок, и неговото решение е окончателно.

Според предварителни данни огромната част от гласувалите са дали вота си за създаването на нова община. Това задължава областния управител в двуседмичен срок да комплектова всички материали и да подготви писмен доклад за внасяне в заседание на Министерски съвет. Към материалите се прилага и финансова обосновка. Следващата стъпка е изпращането на преписката от Министерския съвет до министъра на регионалното развитие и благоустройството за разглеждане и произнасяне с писмено становище. Финалното решение за обособяването на новата община трябва да бъде взето от правителството.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html