-5.2 C
София
четвъртък, 9 декември 2021 г.

Тръмп в първата си реч след изборите: Няма да правя партия

Предишният американски президент Доналд Тръмп предложи серия от промени в избирателната система на САЩ, сред които ограничаване на гласуването извън избирателните секции и на дните, в които американците могат да гласуват, съобщи Ройтерс. Предложенията си Тръмп направи в неделя в реч пред Конференцията за консервативно политическо действие в Орландо, Флорида. Смята се, че националната кампания на демократите да мотивират черни гласоподаватели и млади хора да се регистрират, както и отказът на Тръмп да призове поддръжниците на републиканците да гласуват отсъствено, са допринесли за загубата му на изборите на 3 ноември с около 7 милиона гласа, допълва БТА.

В Орландо предишният президент заяви, че изборният ден трябва да бъде само един, а не поредица от дни, които водят до действителната дата на изборите. „Трябва да има основателна причина някой да гласува извън секциите“, каза Тръмп. Той също предложи отмяна на гласуването по пощата, както и изискване гласоподавателите да представят документ за самоличност, когато гласуват лично, и универсална система за удостоверяване на подписа, когато гласуват извън секциите. Речта на Тръмп е на фона на усилията на Републиканската партия да промени изборните закони след загубата си на изборите през 2020 г. Десетки републикански конгресмени внесоха законопроекти за ограничаване на начините на гласуване в различни щати из цялата страна. Тръмп каза още, че републиканците трябва да се борят твърдо срещу нов законопроект, който включва разпоредба, че избирателните райони за Конгреса ще бъдат определяни от независими комисии, вместо от законодателните органи на щатите. „Това чудовище трябва да бъде спряно“, заяви Тръмп.

Експрезидентът отправи и остра критика към наследника си на поста – президента Джо Байдън, във връзка с темите за имиграцията и сигурността по границата с Мексико. Той започна речта си с един час закъснение и заяви, че желае да спаси културата и идентичността на Съединените щати: „Байдън имаше най-неуспешния първи месец, в сравнение с всеки друг президент“. Той декларира, че републиканците са обединени и заяви, че няма планове да прави нова партия. Нещо, което обаче обсъждал със съветниците си през последните два месеца, призна все пак Тръмп и намекна, че може да се кандидатира за трети път за президентския пост на изборите през 2024 г., съобщи Ройтерс. „Ние не поставяме началото на нови партии. Ние имаме Републиканската партия. Тя ще бъде единна и по-силна от когато и да било. Аз няма да основавам нова партия“, каза предишният президент.

Той отново отказа да признае поражението си на 3 ноември миналата година и отправи остра критика към действията на президента Джо Байдън. Тръмп порица действията на новата администрация по отношение на граничната сигурност и заяви: „Те току-що изгубиха Белия дом. Но кой знае, кой знае, аз може дори да реша да ги победя за трети път.“

След изборното поражение в Републиканската партия избухна вътрешна битка. Някои фигури като лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл бързат да изтласкат Тръмп на заден план, докато други като сенатора Линдзи Греъм смятат, че бъдещето на партията зависи от енергията на свързаната с предишния президент консервативна база.

Резултатите от проучване сред участници в срещата на Конференцията за консервативно политическо действие показват силна подкрепа за Тръмп. 55 процента от тях са заявили, че биха гласували за него на изборите през 2024 г. На второ място е губернаторът на Флорида Рон Де Сантис с 21 процента. Подкрепата на Тръмп на конференцията беше толкова силна, че участниците откриха негова златна статуя, а синът му Доналд Тръмп-младши направи игра на думи с абревиатурата на Конференцията за консервативно политическо действие (CPAC) и я обяви за „T-PAC“ (от Т като Тръмп – б.ред.). Според съветник на предишния президент неговата краткосрочна цел е да създаде консервативна политическа организация, която да подкрепя кандидати, които следват политиките му. Белият дом от своя страна показа ясно, че има намерение да игнорира речта на предшественика на Байдън. „Нашият фокус със сигурност не е върху това какво казва президентът Тръмп“на Конференцията за консервативно политическо действие“, каза говорителката на Белия дом Джен Саки пред журналисти миналата седмица.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html