-5.2 C
София
четвъртък, 9 декември 2021 г.

Юлиян Табаков подрежда изложба в галерия „Райко Алексиев“

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.
Изложбата ще проследи процеси в околната среда, породени от човешка намеса, чрез различни художествени произведения – фотографии, рисунки и триизмерни обекти.
„С този проект искам да постигна у зрителя усещането, че присъства на живо в изобразените места, а не само в галерията: в горяща гора, в стаята на колекционер, в спалнята на луд, и да го доведа до убежденито, че това, което гледа на екрана на телевизора или си разцъква в телефона, е истина, а не просто изображение с кратка информация” – споделя авторът Юлиян Табаков за новата си изложба, която е озаглавил „Портрет на умиращ титан”.
Юлиан Табаков е роден на 2 юли 1975 г. Завършил СХУ за Приложни Изкуства – София, специалност „Детски играчки”, сценография в НХА „Николай Павлович”, София и скулптура в ENS des Beaux-Arts в Париж.
Първа професионална изява като сценограф и режисьор е авторският спектакъл „Три сестри” по Чехов – постановка на НДТ „Сълза и смях” (сезон 1999-2000 г.).

От 2002 г. работи в Швеция с “Teater Giljotin”- Стокхолм, „Uppsalastads teater” – Упсала, “Gjotebogstads Teater” – Гьотеборг, “Norbottens teater ” – Люлеo, където прави сценографските и костюмните решения за постановките „Дългият път на деня към нощта” от Юджин О’Нийл, „Кой се страхува от Виржиния Уулф” от E.Олби, „Зимна приказка” от Уилиам Шекспир, „Съновидения” от A. Стриндберг, „Божествена комедия” по Данте Алигиери, „Смелостта да убиваш” от Ларш Норен, „Психозис 4:48” от Сара Кейн, „Зима” от Йон Фосе, „Съвършеният мъж” от Ингер Еделфелд, „Луцифер ефект” на Татяня Манева „Ноща на трибадите” на П. О. Енквист и много други. През 2007 г. прави сценографията и костюмите за „Бурята” от Шекспир в “Mazasis Teatras” – Вилнюс, 2008 г. за „Троил и Кресида” от Уилям Шекспир в „Театр Имени Е. Вахтангова” – Москва, 2011 “Младият принц и истината” от Жан Клод Кариер в “Столичен Куклен Театър” – София, “Идиот 2012” по Ф. М. Достоевски “Народен театър И. Вазов”
2012 завършва първият си документален филм „Цветанка” селекции CPH:DOX – „NORDIC:DOX AWARD”и Dok Lepzig – „YOUNG CINEMA COMPETITION“
Прави някоко самостоятелни изложби в София, Пловдив и Стокхолм
както и илюстрации за детски книги и стихосбирки

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html