-5.2 C
София
четвъртък, 9 декември 2021 г.

Гениалният Оскар Уайлд вдъхнови Банкси за нов графит

Нов графит, дело на световноизвестния британски стрийт художник Банкси, се появи върху стена на затвор в град Рединг в графство Бъркшър, съобщи Би Би Си.
На това затворническо заведение беше посветено знаменито стихотворение на поета и драматург Оскар Уайлд /1854-1900/., посочва БТА.

На високата тухлена стена, изградена около двора на тъмницата, беше изобразен извършващ бягство мъж в раирани затворнически дрехи. Той се спуска към земята по въже, сплетено от вързани на възел чаршафи, а последният е заклещен в барабана на пишеща машина. Работата е изпълнена в характерния за Банкси стил, въпреки че художникът не е потвърдил своето авторство. Свидетели твърдят, че изображението е било направено в нощта срещу понеделник.

Сюжетът е може би препратка към биографията на Уайлд, който е бил един от най-известните затворници на Нейно Величество в Рединг. Поетът прекарва тук зад решетките година и половина, след като изтърпява наказание за любовна връзка с друг мъж. След освобождаването си Уайлд пише стихотворението си „Балада за Редингската тъмница“.

На 7 юли 1895, в затвора на град Рединг е обесен Чарлз Томас Улдридж, войник от Кралската конна гвардия. Причината – убил жена си от ревност. Това чувство е познато на всички ни, но при младия Чарлз то взело болезнени размери. Всъщност съпрузите живеели вече разделени. Чарлз бил преместен на служба в Лондон, докато Лора Елън останала да живее в околностите на Уиндзор. Тя поискала развод, защото завързала интимна връзка с друг войник. Чарлз обичал пламенно жена си, но щом разбр ал, че тя няма да се върне при него, в момент на бясна ярост я заклал.

Тази сензационна новина възбудила обществото на Южна Англия за известно време. На съдебния процес Чарлз Улдридж бил дълбоко разкаян. Смъртната присъда не го развълнувала. Той съзнавал вината си и бил примирен със съдбата. На сутринта преди екзекуцията бил спокоен и дори благодарил на пазачите за грижите им.

Съобщението за обесването минало почти незабелязано, защото на този ден вниманието на обществото било привлечено от едно много по-приятно събитие – започвало прочутото ежегодно състезание по гребане „Хенли Регата“. То събирало модния свят на Южна Англ ия за цели пет дни.

Трагедията на Чарлз Улдридж щяла скоро да бъде забравена, ако сред затворниците не бил един прочут писател. Оскар Уайлд излежавал двегодишна присъда за антинравствени деяния. Трагедията на Оскар Уайлд не била по-малка от тази на Чарлз Улдридж. В начало то на 1895 Уайлд бил на върха на славата си. Пиесата „Колко е важно да си сериозен“ имала огромен успех. И точно тогава избухнал скандалът с младия лорд Дъглас. От любимец на обществото Оскар Уайлд се превърнал в унизен, отхвърлен, осъден.     В затвора Уайлд срещнал много други грешници, но участта на младия войник го потресла дълбоко. Скоро след излизането си от затвора Уайлд написал „Балада за Редингската тъмница“. В изящна художествена форма той разказва трагедията на Чарлз Улдридж.

Именно от тази балада е и известният стих:

Но, чуйте, всеки е убивал
любимата жена,
един с отровно нежен поглед,
друг — с думичка една,
страхливецът с целувка кротка,
а смелият — с кама.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html