9 C
София
понеделник, 25 октомври 2021 г.

Израел въвежда проследяващи гривни за Covid – 19

Израел иска да купи още 36 милиона дози ваксини срещу COVID-19, три пъти колкото вече закупения брой, в случай че по-късно през годината се наложи повторно ваксиниране, заяви премиерът Бенямин Нетаняху, предаде БГНЕС, позовавайки се на Ройтерс. Нетаняху направи ваксинационната програма на Израел най-бързата в света и изтъкна личната си роля за осигуряването на достатъчно дози, един от най-важните аргументи в кампанията му за изборите на 23 март. Учени не изключиха възможността за справяне с вариантите на коронавируса да е нужно редовно реимунизиране. В контекста на предстоящите избори Нетаняху сподели в Туитър изказване на водещ представител на неговата партия „Ликуд“ хората да се обърнат към „доказаното лидерство“ на министър-председателя, за да бъдат осигурени „милиони“ нови дози за в бъдеще. „Работим по осигуряването на още 36 милиона допълнителни ваксини за гражданите на Израел“, заяви Нетаняху. „Никой не знае колко трае (имунитетът) от тези ваксини, с които разполагаме. Трябва да сме готови за най-лошия сценарий. А той е да се налага да ваксинираме хората на половин година.“ Това би означавало цели 36 млн. дози през следващата една година, ако се наложи на всички 9 млн. израелци да бъдат поставяни по две дози на всеки шест месеца, каза той. Дотук над половината израелско население е получило първа доза от ваксината на „Пфайзер“/“Бионтех“, а на около 3,4 млн. е поставена и втората.

Същевременно израелските граждани, които се прибират от чужбина, получиха възможност да си спестят карантината в хотел. Те могат да носят гривна за проследяване, която ще известява властите, ако не спазват задължителния период на изолация. Пилотният проект започна със 100 такива гривни, които бяха налични на летище „Бен Гурион“.

Междувременно Световната здравна организация отчете тревожна тенденция за покачването на броя на новите случаи на заразени с коронавирус. Това се случва за първи път от 7 седмици. Генералният директор на организацията призова отделните страни да не разхлабват ограниченията заради коронавируса и предупреди, че той ще започне да се разпространява с нова сила, ако му позволим. „Това е разочароващо, но не и изненадващо. Работим, за да разберем по-добре причините за това увеличение на заразяването. Някои от тях се дължат на разхлабването на ограниченията, на продължаващото предаване на новите варианти и на отпускането при хората. Ваксините ще помогнат да се спасят животи, но ако страните разчитат само на ваксините – те правят грешка“, посочи генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html