12.1 C
София
вторник, 19 октомври 2021 г.

Заев оцеля след вот на доверие

Правителството на Република Северна Македония начело със Зоран Заев оцеля след гласувания днес от парламента вот на доверие. В подкрепа на правителството гласуваха 62-ма депутати и нито един от присъстващите не беше против.

Опозицията не присъства в залата по време на гласуването. Депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Никола Мицевски обвини преди това парламентарното мнозинство, че няма смелост да позволи тридневен дебат, в който да бъдат посочени всички аномалии в правителството.

Според парламентарния правилник, ако премиерът поиска устно от депутатите вот на доверие, гласуването се провежда без предварителен дебат.

Съгласно конституцията на Република Северна Македония, ако парламентът гласува вот на недоверие, министър-председателят е длъжен да подаде оставка.

Ако получи подкрепата на депутатите, следващо искане за вот на доверие може да бъде представено след 90 дни, освен ако въпросът за вота на доверие не бъде поставен от мнозинството от общия брой депутати.

Това е първият вот на доверие на втория кабинет на Зоран Заев, който беше съставен на 31 август миналата година в резултат на предсрочните парламентарни избори.

За пръв път Зоран Заев оглави македонското правителство на 31 май 2017 година и остана на власт до 3 януари 2020 година.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html