11.2 C
София
четвъртък, 28 октомври 2021 г.

Учени: 25% от населението на планетата ще има проблеми със слуха през 2050 г.

Около 2,5 милиарда души по света, или една четвърт от населението, ще страдат от проблеми със слуха през 2050 година, предвижда доклад на Световната здравна организация /СЗО/, цитиран от АФП.

Документът изтъква необходимостта от бързо разширяване на превенцията и лечението на увреждането на слуха.

„Най малко 700 милиона от тези хора ще трябва да имат достъп до грижи за слуха и неговото възстановяване“ се казва в комюникето на СЗО.

При децата 60 процента от случаите на увреждане на слуха могат да бъдат избегнати чрез ваксинирането срещу рубеола и менингит, чрез подобряването на грижите за майките и в неонатологиите. Добри резултати могат да бъдат получени и при навременното диагностициране и лечение на средното ухо.

Това е първият световен доклад на СЗО по проблемите на слуха. При възрастните препоръчителните мерки са – предпазване от високите нива на шум, да се наблюдават лекарствата, увреждащи слуха, както и добрата хигиена.

„Нелекуваното увреждане на слуха може да има опустошително въздействие върху способността на хората да общуват, да учат и да осигуряват препитанието си. То може да има въздействие и върху психичното им здраве и върху способността им да поддържат социални контакти“, предупреждава генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от БТА.

Според доклада липсата на информираност относно проблемите със слуха и заклеймяването на хората, които страдат от нея, много често ограничават търсенето на медицинска помощ в тази насока. Много от болестите на ухото могат да бъдат лекувани с медикаменти или чрез хирургическа намеса.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html